I helgen starter turistkontoret på Østre Torg opp sesongen med lørdagsåpent. Det markerer samtidig starten på en hektisk tid som strekker seg helt fram til midten av september.

– Vi merker at rushet er i gang. Vi har allerede hatt innom en del bobilfolk fra Europa og mange amerikanere, sier Ingunn Hagen.

– Amerikanere? Hva vil de?

– Vi har alltid hatt en del amerikanere innom, men nå starter de å komme tidligere enn noensinne. Det er veldig mange som har aner fra Stange, Hamar og Ringsaker, og da vil de innom hit for å besøke migrasjonsmuseet, oppsøke Statsarkivet og besøke slektninger, forteller Hagen.

Turistkontoret har opplevd økning i antall besøkende hvert år. I fjor var det nærmere 10.000 innom i løpet av hele fjoråret.

– Det største trøkket er mellom mai og september. Ellers er det veldig stille, sier Hagen, og fortsetter:

– Vi går nå inn i en periode med veldig mye arrangementer i regionen, med festivaler og idrettsstevner. Det renner på med besøkende til byen vår, noe som krever ekstrainnsats fra vår side.

Derfor skal turistkontoret de neste månedene være bemannet seks dager i uken, fra morgen til ettermiddag. Turistene vil bli møtt av to personer i skranken.

– Hva spør folk etter?

– Vi opplever en dreining mot at folk vil ha mer aktive ferier. De vil ut å gå på ski om vinteren og de vil sykle og gå turer om sommeren. Ikke bare shoppe og spise, selv om det også hører med til ferien. Folk vil oppleve nye ting og de vil røre på seg.

– Og her er vi på Hedmarken godt rustet, med prisbelønte Ilsengstiene, Ottestadstiene, Gåsbu, Budor, Klevfoss museum, Atlungstad Brenneri, Domkirkeodden, klatreparken og Ankerskogen svømmehall og mye annet spennende å ta seg til.

– Også har vi alle museene våre som også trekker en masse turister.

– Hvordan ser dere som jobber på turistkontoret på denne perioden dere nå er gått inn i?

– Vi er klare! Vi som jobber her er litt som eremitter i vinterhalvåret også blir vi veldig sosiale på sommeren. Det er en morsom tid, sier Hagen og smiler.

– Og vi er jo her for å ta imot folk og vise stolt fram regionen vår.