Gå til sidens hovedinnhold

Nå er mannsbunaden fra Hedemarken i produksjon igjen, men hvis du vil ha en til 17. mai er du for sent ute

Mannsbunaden fra Hedemarken har vært ute av produksjon noen år, men nå har Husfliden overtatt rettighetene til produksjon og salg. Torsdag ble den lansert på CC og det står allerede om lag 50 personer på venteliste for å sikre seg denne bunaden.

Mannsbunad fra Hedemarken er opprinnelig rekonstruert av Odd Arnfinn Tømmerholen i samarbeid med bunad -og folkedraktrådet, og ble lansert i 1986. Den bygger på draktskikken slik den var blant bøndene på Hedemarken på begynnelsen av 1800-tallet. Bunadplaggene er nøyaktige kopier av gamle plagg i museumseie og privat eie, og i tillegg er det brukt skiftemateriale og silhuetter som kildemateriale. Tømmerholen hadde arbeidet med mannsbunaden gjennom mange år da den ble lansert, og på det tidspunktet var det ingen andre som hadde rekonstruert mannsbunad med utgangspunkt i motepreget draktskikk fra tidlig på 1800-tallet.

Bunaden ble godkjent av Bunad- og Folkedraktrådet 29.09.1986 og deretter produsert av Odd Arnfinn og Helga Tømmerholen ved deres verksted i Løten inntil Odd Arnfinns død i 2017.

Nå, omtrent på dagen 35 år senere, blir den altså relansert av Husfliden som har tatt over alle rettigheter til produksjon og salg av mannsbunaden.

– Ydmyke og stolte

Heidi Stuvik er daglig leder på Husfliden og torsdag var en merkedag for henne og de øvrige ansatte i butikken.

– Det er med ydmykhet og stolthet vi nå tar over produksjonen og vi gleder oss stort over å kunne videreføre Tømmerholens betydelige arbeid ved vår systue. Det har faktisk vært et savn ikke å ha mannsbunad å tilby i butikken, forteller Stuvik.

Ole Kristen Tømmerholen er sønnen til Odd Arnfinn og Helga og han synes det er godt å se at foreldrenes livsverk nå videreføres.

– Det er litt følelsesladd å stå her i dag, men jeg kjenner også på litt lettelse over at tradisjonen nå holdes i hevd. Det er litt i fars ånd at hans verk videreføres av en seriøs aktør og det anser jeg Husfliden for å være, sier han.

Lange ventelister

Med relansering av bunaden torsdag kan det kanskje virke rart at det allerede er venteliste, men dette skyldes primært at bunaden har vært ute av produksjon i flere år slik at det er et betydelig etterslep her. Og mye tyder på at det vil tilkomme flere navn på lista.

– Ryktene om at vi skal ta over produksjonen har jo gått en en stund og det er stor interesse rundt dette fra begge kjønn og med et stort aldersspenn, forteller Stuvik.

Videre forteller hun at det står om lag 50 personer på ventelista i dag, så om noen nå skulle få lyst til å gå til anskaffelse av en bunad så gjelder det å smøre seg med tålmodighet.

– Vi antar at vi klarer å produsere 12-25 bunader i året.

– Så i verste fall er det fire års ventetid?

– Det stemmer, men det håper vi å unngå. Det kan for eksempel være noen som trekker seg fra lista, sier hun.

– Det er vanskelig for oss syersker å anslå eksakt hva vi klarer å produsere for dette er mye tidkrevende jobb knyttet til dette, men etter hvert vil vi sikkert bli enda flinkere slik at det går litt fortere, sier Hilde Eriksen.

Det er ikke satt noen fast pris på herrebunaden, men Stuvik anslår at det vil ligge på mellom 90 000 og 100 000 kroner. Relativt stiv i pris altså.

– Den er dyrere enn mange andre herrebunader, men denne produseres i Norge der lønnsutgiftene er høyere, sier hun.