Hamar-ordfører Einar Busterud innkalte pressen til «førpremiere på mandagens nominasjonsmøte». Der kunne han overraske med at hans tidligere politiske motstander, Morten Aspeli, nå er meldt inn i By- og Bygdelista, og stiller til valg for listen til høsten.

Gamle uenigheter er begravet:

– Politikk er noe man driver med for framtiden, ikke fortiden, sier Busterud.

– Fortsatt motivert

– Morten blir ikke listefyll. Han vil være med for å gjøre en jobb, og han er høyst aktuell for kommunestyret og formannskapet, sier Busterud.

Morten Aspeli meldte seg ut av Arbeiderpartiet etter at han skildret et lokalparti der han følte seg mobbet og utstøtt:

– Jeg har kjent på skuffelsen over at man ennå ikke har tatt tak i ukulturen som var grunnen til at jeg meldte meg ut, sier Aspeli.

Ved juletider inviterte Einar Busterud Ap-veteranen med på gruppemøtene til BBL.

– Jeg har tenkt lenge og godt, og sa til slutt ja til å stå på BBL-listen. Fordi jeg har lyst og motivasjon til å drive med politikk. Jeg har et samfunnsengasjement og et engasjement for byen min som jeg fortsatt bærer på. Håpet er at hamarsingene velger meg inn og vil ha meg inn i kommunestyret en periode til, sier Aspeli.

– Det er ikke tvil: Jeg har lyst på en femte periode.

– Du jobbet for Arbeiderpartiet i Hamar. Hva tenker du om at du nå skal kjempe for BBL og Busterud?

– Mange har oppfordret meg om å fortsette med politikken. Jeg har kjent Einar og de andre i BBL i mange år, og har hatt en god kjemi og god tone med dem i politikken. Når det gjelder politikk så har BBL blant annet hatt et godt søkelys på byutvikling og sterke offentlige velferdstjenester. Saker som ligger nære hjertet mitt. Også var jeg som ordfører heldig å overta mange gode BBL-vedtak da jeg gikk inn i min periode.

– Du er ikke redd for at gamle velgere og partifeller er skuffet over at du bytter side?

– De velgerne som stemte på meg vet om mine verdier og vet om mitt engasjement. De kommer til å kjenne meg igjen. Jeg har ikke endret verdisyn og har de samme kampsakene før, lover Aspeli.

– Populær kar

BBLs Inga Borud er glad for å få gamleordføreren fra Arbeiderpartiet på laget:

– Morten er en populær kar i Hamar, og vi setter stor pris på at han vil fortsette i Hamar-politikken. Vi har en åpenhetskultur i BBL. Vi avviser aldri noen som vil komme til oss og tar imot alle folk som vil bidra til utviklingen av Hamar.

– Erfaringen Morten sitter på er gull verdt. Hvis vi kan ta vare på den, så må vi gjøre det.

Og nå lover Aspeli å gi alt for BBL:

– Når jeg drar på meg startnummeret, så er det ikke å gå og loffe.

BBL har nominasjonsmøte mandag. Ifølge Busterud har de 40 navn, i alle aldere, på listen. Hvilken plassering Aspeli får vil bli avgjort over helgen.