De som følger Halvor har fått flere smakebiter av albumet med singler som «Into the unknown» og «The diary,» men dette begynner å bli en stund siden. Albumet var egentlig først ment utgitt senhøstes 2019, men det som egentlig var et ferdig produkt ble knadd på og fikk flere runder i smia i jakten på indienoir-pop-perfeksjon.

– Vi har brukt veldig god tid på å ferdigstille denne plata. Perfeksjonisten i meg vekkes jo til live her, men jeg synes det er viktig å ta seg tid til å gjøre ting ordentlig. Og jeg er veldig stolt over det ferdige produktet, sa han i et intervju med Ringsaker Blad i fjor høst.

En tøff periode

Det er en kjensgjerning at mange er opptatt av å fronte en perfekt fasade, derav tittelen «Charades and Masquerades». Den referer til at man skjuler seg bak en imaginær maske i stedet for å være ærlig og kritisk, spesielt når man har det ekstra tøft. Halvors historie handler om perspektiv. Der en situasjon kan være noe vakkert og fint for noen, kan det for andre være et mareritt og totalt mørke. Perspektivet bestemmer hvilken side av saken du ser.

– For mange sitter det langt inne å være ærlig med både seg selv og andre når man er midt i stormen. Vi må kunne tillate oss å ta de dystre perspektivene innover oss, snakke om dem, be om hjelp og på den måten forme vår virkelighet. Jeg har erfart at åpenhet er avgjørende, spesielt hvis man befinner seg vandrende rundt i utilstrekkelighetens landskap, sier han.

Valgte å utsette

Furnesingen Halvor, som mange kjenner fra Porterville og Opel, satset deretter på mai som utgivelsesmåned, men så kom det en pandemi og ville ha et ord med i laget. Albumet kunne blitt sluppet på strømmetjenester uavhengig av koronaen, men med utgivelser følger gjerne konserter og det var rett og slett ikke mulig på denne tida. Dermed ble albumslippet skjøvet på til september, da det på den tida så ut til å gå mot bedre tider. Det gjorde det ikke og utgivelsen ble utsatt til 13. november med konsert på Hamar kulturhus uka etter. Heller ikke denne gangen er timingen optimal, men nå vil han ikke vente lenger.

– Nei, nå er det på høy tid å få det ut, sier han.

Konsert på hjemmebane

Som vokalist i Porterville og Opel ble det mange konserter på Hamar for Halvor Berg som er hans fulle navn. I de siste årene har han bodd på Gjøvik, men har nå flyttet til Oslo. Det å holde konsert på Hamar vil uansett alltid være spesielt for ham og at det denne ganger er i et kulturhus gjør det ekstra spesielt.

– Å spille konserter i kulturhus er kjempestas. Man treffer kanskje et litt annet publikum enn på klubber, og hele formatet blir annerledes. Jeg håper på et lyttende publikum og lover finfine konsertopplevelser i trygge rammer, sier han når han nå får et etterlengtet lyspunkt.

– I likhet med alle andre blir jeg jo frustrert av hele koronasituasjonen. Det er mye jobb som plutselig resulterer i ingenting idet samfunnet stenges ned, med avlyste konserter og andre aktiviteter. Så det oppsummeres nok i ett ord; frustrasjon, sier han.

– En viss ærefrykt

Albumet består med et unntak av låter Halvor har skrevet selv. Han har nemlig funnet plass til en coverlåt i «Love is a matter of ...» av Tim Christensen, kjent fra blant annet Dizzy Mizz Lizzy.

– Det er med en viss ærefrykt jeg covrer Tim Christensen. Men han har inspirert meg i 25 år, så jeg tenker det er på sin plass å vise det ved å covre en av hans fineste låter, forteller Halvor.