Gå til sidens hovedinnhold

Nå fyller de Vikingskipet igjen: – Vi ville ikke turt å arrangere dette hvis vi hadde ment at det er risiko forbundet med det

I helga blir det myldrende liv i Vikingskipet igjen når Midt i Matfatet er tilbake og arrangørene er spente på om folk nå føler seg komfortable med å oppsøke store forsamlinger.

– Vi ville ikke turt å arrangere dette hvis vi hadde ment at det er risiko forbundet med det, sier administrerende direktør i Hamar Olympiske Anlegg, Tom Erik Hovde.

God kontroll

Det er fortsatt en viss skepsis mot store arrangementer rundt omkring og arrangementsansvarlig i Vikingskipet, Bente Ekeberg Bodin, har sammen med nevnte Hovde fulgt nøye med på smittesituasjonen.

– Vi har rådført oss med myndighetene og FHI. Vi defineres som en handelsmesse og kan ha 2000 mennesker inne samtidig. For å ha kontroll på det har vi faktisk fått utviklet egen software som lokale Hego Timing står bak. Det vil bli plassert ut håndsprit mange plasser og vakter skal påse at folk holder avstand. I tillegg anbefaler vi folk å kjøpe billetter på forhånd, sier Hovde.

– Vi har måtte gjøre noen justeringer og har endret litt på konseptet. Aktivitetene går som normalt, men i år må de besøkende stort sett nøye seg med å observere og ikke delta. Vi kommer også til å ta i bruk området på utsiden av skipet til ponniridning og hundekjøring, forteller Bodin.

Fornøyde

I år det om lag 110 aktører som har ønsket plass på matfestivalen. Det er litt lavere enn det har vært tidligere, men Hovde og Ekeberg Bodin er på ingen måte skuffet over det.

– Dette er et tall vi er veldig fornøyde med, forteller de.

I 2019 var det over 11. 000 besøkende på Midt i Matfatet, men Hovde og Ekeberg Bodin tør rett og slett ikke ha noen forhåpninger i år.

– Det har jo vært et spesielt år, så det kan slå begge veger. Vi har derimot sett at det har vært mye folk på andre lokale arrangementer, men det er vanskelig å forutsi. Vi tror imidlertid at det kommer til å bli bra, sier de.

En av forskjellene de har gjort fra tidligere er å ha åpent på fredag ettermiddag i stedet for på dagtid.

– Så nå håper vi folk dropper fredagstacoen og heller kommer hit for å spise, sier Ekeberg Bodin.

Og det bør virkelig være mulig å finne noe man liker. 14 foodtrucker vil nemlig bli å finne på matfestivalen.

Nok attraksjoner vil det også bli, deriblant lompebaking, Chili Challenge, prelansering av juleakevitter ,pølsekurs, workshops i surdeig, kombucha og fermentering. Pultostbevegelsen kommer og det vil bli auksjon på wagyu-kjøtt. For de yngste vil det sikkert være mer attraktivt med traktorbane, sauer, kaniner, småkalver.

Reiselivssjef Kari Uglem mener at Midt i Matfatet er en veldig tidsriktig festival.

– Dette er veldig i tiden. Folk vil ha regionale og lokale opplevelser og det er morsomt at dette blir startskuddet for arrangementer. Her får vi nemlig vist fram hva regionen er gode på, sa hun da matfestivalen ble presentert tidligere i høst.