Gå til sidens hovedinnhold

Nå hacker Marius på riktig side av loven

Artikkelen er over 1 år gammel

Da Marius Johansen (32) ble idømt fengselsstraff for datakriminalitet skjønte han at det var på tide å få skikk på livet. Pål Martinsen i Hamar-firmaet Virosafe syntes derimot kompetansen var langt mer interessant enn rullebladet og ansatte Johansen i januar. Det har han ikke angret på.

Johansen er opprinnelig fra Eidsvoll, men er nå bosatt på Hjellum. Han tilegnet seg tidlig datakunnskaper på et nivå som det nesten er fånyttes å forklare, men han fant fort ut at han hadde ferdigheter som gjorde at han kunne operere på begge sider av det loven tillater. Og det gjorde han.

– Jeg har tatt styringen over minibanker slik at jeg kunne få ut penger med hvilket som helst kort og jeg har truet bedrifter med å plante virus om de ikke fører over penger til meg. Det finnes knapt et antivirusprogram i verden som kan stoppe meg, men til slutt tabbet jeg meg ut og ble tatt. Det endte med at jeg ble dømt og fikk fotlenkesoning pluss bøter. Det å bli fratatt friheten på denne måten er ikke så gøy og jeg fant ut at det rett og slett ikke var verdt det, sier han.

Ble headhuntet

Han fikk tilværelsen noenlunde på rett kjøl og startet et firma der han laget nettsider på bestilling, da med ekstra fokus på dette med sikkerhet. Jobben han gjorde ble lagt merke til og han ble invitert til Virosafe for en prat. Resten er, som man sier, historie.

– Nå har jeg jobbet her siden januar og dette er den kuleste plassen som finnes å jobbe på. Det er fantastiske folk her som jeg ikke kan få rost nok og jeg må virkelig få takke Pål for at han ga meg denne sjansen, sier Johansen.

– Alle fortjener en ny sjanse

I de første samtalene med Johansen skjønte daglig leder i Virosafe, Pål Martinsen, at han her ikke hadde med noen vanekriminell å gjøre.

– Marius hadde tatt noen litt uheldige valg i livet, men jeg skjønte fort at det ikke var noen hardbarket kriminell det var snakk om her. Jeg synes alle fortjener en ny sjanse i livet og jeg har ikke angret et sekund på at jeg ga Marius muligheten til å benytte ferdighetene sine på lovlig vis her. Han sitter på kunnskaper som det kun er noen få i Norge som har, forteller Martinsen.

– Mange blir overrasket

Virosafe holder til i Torggata og har tilbudt tjenester knyttet til datasikkerhet for bedrifter siden år 2000 og viktigheten av kompetansen deres har blitt enda tydeligere de siste dagene der både Stortinget og Sykehuset Innlandet er blitt utsatt for hacking.

– Det har vært en stor utvikling siden oppstarten, men vi tilbyr i det store og hele det samme som vi har gjort hele veien, nemlig at bedrifter kan få testet datasikkerheten, forteller Martinsen.

På omtrent like lang tid som det tok å si den setningen har Johansen, for å vise hvor lett det er, opprettet en falsk webside som for et utrent øye er helt lik en kjent aktør i markedet. Når folk begynner å logge seg inn og gi fra seg passord og lignede her kan det bli skjebnesvangert.

– Det er veldig lett å bli lurt og for dem som har de rette kunnskapene og verktøyene er det veldig lett å lure folk flest. Disse som driver med dette jakter gjerne på de enkle ofrene. Det vi gjør er å kvalitetssikre datasikkerheten for bedrifter ved å kartlegge om det finnes hull i brannmuren. Er det noen dører som står åpne sørger vi for å få lukket dem, sier Martinsen.

Som en del av jobben demonstrerer Virosafe gjerne hvordan hackere jobber.

– Mange blir veldig overrasket over hvor enkelt det er å komme seg gjennom en brannmur. Jeg tror ikke vi blir arbeidsledige med det første. Den generelle kompetansen når det gjelder data har steget blant folk, men den kompetansehevingen gjelder dessverre også for dem som opererer på andre siden av loven, avslutter Martinsen.