– Siden 17. mai har vi omsatt is for 800.000 kroner fra iskiosken på Koigen.. Det har gitt oss muligheten til å kjøpe konkursboet til Hamarstua. Og nå håper vi på leiekontrakt, forteller innehaver Georg Vatnøy hos Hamar Bryggeri Isbar.

100 liter is daglig

– De har veldig god is i iskiosken. Jeg har vært her og handlet to-tre ganger. Favoritten er mango eller bringebær, sier Ida Strypet Hugubakken, på Koigen-besøk med tante Gry Vold.

– Salt karamell kan anbefales, kommer det fra Gry.

– Å ha fått på plass en iskiosk på Koigen er kjempeviktig for hele området, supplerer hun.

John Johnstad har tatt med kjærestens datter, Thea Lersveen, på ishandel:

– Jeg hentet henne tidlig på SFO slik at vi kunne få kjøpt oss is. Første gang jeg er innom kiosken, og det er jo et flott tilbud!

– Ja, iskiosken er skikkelig fin! sier Thea, som har fått seg to kuleis, med bringebærsorbé og sitron.

Bak disken står innehaver Vatnøy:

– Vi er godt fornøyd med første sesong, selv om vi skulle ha hatt flere varme dager denne sommeren. Det har vært kaldt, men på soldagene har omsetningen vært veldig bra. Det går cirka 100 liter is på en solrik dag. Da blir det en del kuler..

Han røper samtidig en stor nyhet:

– Det har egentlig gått såpass bra at vi for en time siden kjøpte jeg opp konkursboet til Hamarstua. Men jeg har ikke fått tak i noen leiekontrakt foreløpig. Nå har jeg i alle fall inventaret.

– Så hva er ambisjonen?

– Vi får se hvordan ting utvikler seg, men drømmen er å starte opp med helårsdrift på Hamarstua. Da blir det issalg hele året, med enkel kafédrift. Men det er jo ikke sikkert at jeg får den nye leiekontrakten.

– Et helårs is- og dessertsted i Hamar?

– Ja, det er akkurat det vi drømmer om. Der borte er det tak over hodet og litt varmere om høsten. Og, tro meg, isen smaker like godt på en kald januardag som midt på sommeren. Gjerne med en varm vaffel ved siden av, sier Vatnøy og smiler.

– Hva skjer med Hamarstua-inventaret om leiekontrakten ikke havner i boks?

– Skulle vi ikke få leiekontrakten så eier jeg privat en leirskole som mangler inventar. Dermed blir alt flyttet dit.

Håper på varme

– Til slutt, nå drømmer du vel om en varm sensommer og høst?

– Selvfølgelig. Det ser bra ut på værmeldingene.

– Historisk sett har august og september de siste årene vært veldig varme. Klarer vi å få en god sesong fram til midten av september, så er det liv laga her.

– Uansett: Vi står her så lenge folk kommer og handler.