Café Valuta har vært i kulturhuset siden åpningen for over fem år siden. Mens Hai Hangs andre Hamar-restaurant, Volum, har en historie som faktisk strekker seg helt tilbake til 2004, da den først ble etablert i Kunstbanken.

Siden ble Volum flyttet til Østre Torg før Hang la ned i byen og omgjorde restauranten i tredje etasje på CC Hamar til Volum.

Nå er det tid for en endring igjen.

Trakk folk til CC

– Det skjer alltid en utvikling, og Volum på CC har vært en suksess uten like, sier Hang.

Han forteller om en omlegging på kjøpesenteret som har overrasket både han selv og medarbeiderne:

– Fra januar 2018 og fram til nå i september 2019 har vi hatt en økning på 25 prosent på besøkstall hver måned.

– Jøss, hva har skjedd?

– Det begynte med at jeg skulle ha et januarsalg med fast lav pris på menyen i 2018. Men da vi opplevde pangøkning på omsetning og besøkende, så tenkte jeg at vi var heldige med at det skjedde i salgsmåneden januar. Vi valgte å forsøke en måned til med lave fastpriser, og opplevde den samme økningen i februar, forteller Hang.

– Vi klarte å trekke folk opp i tredje etasje med matkonseptet og de nye prisene.

Siden har det økt og økt. Måned for måned.

– Nå er det vanskelig å få plass i lunsjen på lørdagene. Vi føler at vi virkelig har truffet med konseptet med forutsigbar pris og lunsj- og middagsretter i en prisklasse som folk ser ut til å søke etter.

Derfor har Hang tatt en stor beslutning. Han innfører Volum også på kulturhuset.

– Vi har mye folk til lunsj i dag, men vi vil at enda flere skal bruke restauranten i kulturhuset også på kveldstid. Terskelen for å bruke kulturhus-restauranten må senkes, sier Hang.

Hang tør ikke å røre ved de mest populære rettene ved kulturhuset, selv om det blir en kraftig endring av menyen.

– Vi beholder selvfølgelig rettene som Valuta-gjestene har vært glade i: Kyllingsalaten, blåskjell, biffsandwich, vårrull og wok'en. Og folk skal også få treretters middager ved bestilling. Ved julebordsesongen kjører vi meny som vanlig. Og vi vil fortsatt ha eventmiddager, slik som under Lutefiskfestivalen. Men bruken av restauranten skal opp, sier Hang.

I tillegg har Hang et mål å få på plass en bar som er åpen på fredager og lørdag.

– Når vi har spurt folk hva de ønsket seg på Valuta, så har de alltid svart at de ønsket seg noe kjappere og mer uformelt. Og etter at vi fikk suksessen på CC så var det ikke vanskelig for meg å konkludere med at vi måtte ta Volum også til kulturhuset.

– Du lager rett og slett din egen minirestaurantkjede?

– Ja, med en slik organisering blir også mye lettere for meg.

– Valuta-navnet forsvinner?

– Jeg liker ikke bruke ordet forsvinner. Jeg kommer til å arkivere det, for Valuta er hjertebarnet mitt. Jeg skal bruke navnet igjen. Det kommer tilbake.

Mange ideer

For restaurantsjef Milena Napijalo og hennes ansatte på Valuta er det en stor overgang i vente, som skjer allerede fra 1. oktober:

– Det blir veldig spennende og veldig gøy, og noe nytt for oss som jobber på kulturhuset. Men vi er i samme bedrift som Volum, som vi ser at de har en god respons borte på kjøpesenteret. Her på kulturhuset har vi veldig flotte lokaler og vi har troen på at vi vil få til en økning også her. Det handler om å se muligheter, sier Napijalo.

Hai vil benytte muligheten til å gi litt ros:

– Jeg vet hvordan jeg er som person, og jeg er kanskje ikke så lett å jobbe med. For jeg har så mange ideer og det skjer veldig mye, veldig fort. Men de ansatte er alltid lojale og går «all inn», sier Hang og smiler.¨

– De gjør meg god.