Gå til sidens hovedinnhold

Nå lar Hai elevene få overta restrauranten

Hai Hang lar videregåendeelever styre restauranten Valuta i en dag

Artikkelen er over 2 år gammel

Hai Hang lar elevene ved restaurant- og matfag ved Storhamar videregående få overta Valuta.

– Vi kaller det HaiClass, sier restaurantgründeren Hai Hang og humrer.

Det virkelige liv

For torsdag 21. mars skal 14 elever fra VG2 kokk og servitør, sammen med lærerne, få sette opp meny og drifte restauranten Valuta i Hamar kulturhus.

Blir stuntet en suksess så lover Hai og Storhamar videregående skole at den anerkjente sentrumsrestauranten skal bli elevdrevet kanskje så ofte som en gang i kvartalet.

– Det blir annerledes og sikkert ganske hardt, men jeg tror også at vi kommer til å lære mye under dette opplegget, sier mat- og restaurantfagelev Erlend Heggelund.

Også faglærer Kim Michael Krohn tror på en skikkelig utfordring for alle som blir med på prosjektet:

– Vi har jo en restaurant i våre skolelokaler, men det vi driver med her er jo småskala i forhold til det som sikkert kommer til å møte oss. Dette blir nytt og spennende for oss lærere og for elevene som får møte «den virkelige verdenen».

Hai Hang har selv kokkeutdannelse:

– Jeg husker selv hvor utrolig artig det var å få være utplassert et sted. Men vi fikk aldri lov til å drive en restaurant. Mange hadde nok syntes det var moro å være med og prøve drift enn bare å lære om det i teorien på skolen.

Hang tok derfor kontakt med skolen med sin idé:

– Hos oss skal de få en kjøkkensjef og en restaurantsjef som de skal forholde seg til. Ellers kan de gjøre hva de vil. Elevene komponerer selv en femrettersmeny og de skal selv sørge for at gjestene får mat og drikke på bordet i løpet av en hel arbeidsdag.

– De skal få prøve seg på det virkelige liv der ute.

Nyttig «take over»

Ifølge Hai er motivasjonen for å la elevene få en «take over» å skape blest rundt mat- og restaurantfag:

– Jeg er dønn avhengig av å få tilgang på flinke folk. Vi leter hele tiden etter gode lærlinger og folk som viser interesse.

– Dette er en bransje som altfor mange ser for få muligheter i. Jeg har jobbet sammen med Storhamar videregående skole i mange forskjellige settinger rundt det å rekruttere flere inn i faget vårt. Og det jeg ser her på skolen er framtiden.

Avdelingsleder ved restaurant- og matfag på Storhamar videregående skole, Rudi Syversen, takker Hai for det nyskapende initiativet:

– Dette måtte vi bare si ja til. Vi får en anledning til å komme oss ut av skolelokalene og prøve oss ute. Vi har i dag en egen restaurant på skolen, men dette blir en helt annen setting. Hos Hai får elevene prøvd seg i helt andre omgivelser, med kunder i restauranten.

– Dette tiltaket vil få opplæringen til å bli så virkelighetsnær som mulig.

Syversen drømmer om fire årlige elevrestaurantdager på Valuta, hvor man skaper sesongbaserte matopplevelser.

– Men viktigst av alt: Dette opplegget kan sikre oss at vi bevarer noen av de flinke elevene i Hamar-området, slik at vi ikke alltid sender de beste av de beste av de beste til Oslo, Trondheim eller Color Line.