Lillehammer skal få et Espern-senter etter modell fra Espen Express på Hamar Vest. Navnet blir trolig Espern Express Lillehammer.

– Vi har god erfaring med drift, med både et fullsortimentssenter og et nøkkelkortsenter fra før, så vi vet hva dette handler om, sier daglig leder An-Magritt Vangen hos Espern Aktivitetspark.

Utsatte åpningen

Planen var oppstart i september, men på grunn av koronasituasjonen skal senteret i Mjøsbyen i nord åpnes i januar.

– Eieren vår setter opp et nytt boligbygg i Mesnakvartalet Lillehammer, og i underetasjen kom det opp en idé om at man starter opp et treningssenter. Og da ble det naturlig at vi fikk sjansen, selv om flere andre aktører viste interesse.

Esperns hovedtreningssenter på Hamar er på hele 4.000 kvadratmeter, mens man i 2016 åpnet en filial på 850 kvadratmeter på Hamar Vest, kalt Espern Express.

Senteret på Lillehammer blir omtrent halvparten så stort som Storhamar-senteret.

– Et tegn på at dere vil bygge en kjede?

– Det er alltid spennende å utvide og satse, men nå tar vi et steg av gangen. Vi har ingen ambisjoner om å bli en stor kjede, men dette var en kjempefin mulighet til å knytte de to mjøsbyene sammen. Og vi har jo kunder hos oss som pendler og som vil sette pris på treningsmuligheter på tre sentre i to byer.

Foruten Esperns to treningssentre finnes det i Hamar i dag Actic, Ankerskogen, Exhale, FeelGood og Fønic CC i tillegg til Brumunddal Atletklubb og Storhamar Crossfit på Hamar Vest.

– Hvordan vil du beskrive konkurransesituasjonen i Hamar?

– Det er mange aktører her nå, så det er nok tøft for alle sammen, vil jeg tippe. Men jeg har inntrykk av at sentrene tiltrekker seg forskjellige kundegrupper, selv om vi stjeler litt av hverandre.

Espern Aktivitetsparks historie strekker seg tilbake til 2002.

– I løpet av de siste årene har vi rettet oss mer og mer inn mot helse, og ser på oss selv som en helseaktør framfor et vanlig treningssenter. Det har vært viktig for oss, for det er den veien bransjen bør gå for å tiltrekke seg nye segmenter. Også bør ikke alle sentrene gå denne veien, for det handler om hva du har av kompetanse i hus, sier Vangen.

– Hva slags treningssentertrender ser du framover?

– Jeg vil tro at det blir flere nisjer innenfor sentrene. Boks innenfor boksen. Gruppetrening er på vei opp igjen. Det er en økende trend innen det å trene styrke, gjerne crossfitinspirert trening. Også vil vi se flere yoganisjer.

Lojale kunder

Treningssentrene stengte ned mars og åpnet ikke igjen før i juni.

Vangen ser tilbake på en utfordrende tid.

– Klart det har vært en spesiell og tøff tid, og det er krevende å måtte stenge senteret i tre måneder for oss som lever kun av medlemsinntekter. Men: Vi har håndtert dette veldig bra og tatt gode strategiske grep. Fordelen for oss er at vi har drevet solid og godt gjennom mange år, og har ikke brukt mer penger enn vi har hatt.

– Også må jeg få gi honnør til kundene våre, som valgte å bli værende som betalende medlemmer selv om vi stengte ned. Det var veldig få som meldte seg ut.

– Rørende.