Under bilturen piper det i telefonen. En kvinnestemme dukker opp: «I hjertet av Hedmark ligger et enestående hus». Hun snakker om Løiten Brænderi.

På 39 andre punkter langs riksvei 3 kommer det informasjonssnutter opp, basert på hvor du som bilist befinner deg langs veistrekningen.

– Målet er å skape nygjerrighet og undring, sier Lage Thune Myrberget.

Ser muligheter

Hamarsingen produserer multimedial historieformidling på digitale plattformer gjennom nyetablerte selskapet Storyphone AS.

Og det var under et prosjekt for Hamarregionen utvikling og reiseliv at han kom i kontakt med «Foreningen RV3 – Den grønne snarvei» og deres styremedlem Gotmar Rustad.

Det er et prosjekt som har samlet 35 aktører for å fremme veien som mellom Oslo og Trondheim som går gjennom Østerdalen.

Myrberget fortalte om sitt firma, og mente det at det lå mye spennende materiale i historie, severdigheter og bedrifter langs veien.

– Det er 15 gjestgiverier, men et overnattingssted er ikke unikt i seg selv. Det er hva som ligger i mulighetene rundt stedet som vil fenge den som ferdes i området. Hva kan man oppleve? Hva er det som gjør området som overnattingsbedriften ligger i interessant?

Brukeren laster ned appen «Izi. Travel», finner fram til riksvei 3-delen og setter i gang appen.

– Man kan gjerne ha på Spotify-listen sin samtidig, men når man kommer til triggerpunkter basert på GPS-posisjonering vil det komme et pip. Musikken tunes ned, og man får informasjon over høyttalerne. Så kan man kjøre inn til siden for å se på bilder og lese mer om destinasjonen man befinner seg på, om man velger det, forteller Myrberget.

Nettsidene til riksvei 3-prosjektet er på ti språk. Myrberget ser muligheter:

– I år holder det at appen snakker norsk, men når turistene kommer tilbake burde man ha flere språk klart.

– Man kan utvikle og utvide, for mulighetene er mange samtidig som at opplevelsene langs dette veistrekket ligger tett.

Myrberget har satset hardere enn han behøvde. For ikke bare ha han lagt inn alle aktørene som samarbeider med riksvei 3-prosjektet. Han har lagt inn informasjon om hendelser, som Åstaulykken på Rena.

– Det er jo også en del av historien.

– Mange perler

Gotmar Rustad har selv testet appen:

– Den legger til en ny dimensjon som riksvei 3-prosjektet ikke har i dag. Jeg har vært inne og testet appen, og den fungerer godt og beriker turen.

Han brenner for at folk velger riksvei 3 denne sommeren når de skal ferdes mellom Oslo og Trondheim.

– For det første er veien fire mil kortere og man sparer 45 minutter. For det andre: Mange tror at det er Gudbrandsdalen man bør ta, men veien i øst har mye å by på.

– Det er mange skjulte perler i Østerdalen.