Drømmestipendet er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping som skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at mange unge kunst- og kulturutøvere får oppfylt sine drømmer.

Det skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Drømmestipendet ble etablert i 2004, og siden mange unge kunst- og kulturutøvere har mottatt stipendet, som Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Kristian Kristiansen, Ingebjørg Bratland og Heidi Ruud Ellingsen. Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. En bredt sammensatt jury med mye fagkompetanse velger ut de 50 søkerne som får stipend på 30 000 kroner.

Tidligere juryledere har blant andre vært Halvdan Sivertsen, Rolf Løvland, Adam Douglas, Frode Alnæs og Mari Maurstad.

Lett å takke ja

Frida trengte ikke lang betenkningstid før hun takket ja til å lede juryarbeidet for Drømmestipendet 2021. For kritikeryndlingen som har etablert seg som en av landets mest folkekjære artister, har på ingen måte glemt hvordan det var å være ung kulturutøver, der toppen av lykke var å sitte i bobla si og terpe på det samme stykket til hun traff hver en note. Eller fikle på en tekst til hvert ord og rim fløt ubesværet av sted.

– Alle som driver med en eller annen form for kulturutøvelse vet hvor vanvittig mye tid og selvdisiplin som kreves når du skal skape noe eller mestre en ferdighet. Evnen til å fordype seg og la seg oppsluke i den grad som gjør at du glemmer tid og rom, er så dyrebar at den fortjener både å bli anerkjent og premiert. Derfor var det ikke vanskelig for meg å takke ja til jurylederjobben, sier Frida.

– Gir næring til drømmer

I kraft av å være sanglærer på Stange videregående har hun flere ganger fått kjenne på gleden når ungdom overvinner hindre og når sine mål. Hun tror hennes pedagogiske bakgrunn er en fordel når hun nå skal i gang med juryarbeidet.

– Jeg storgleder meg til å få vite hvilke drømmer og lidenskaper som opptar stipendsøkerne. Å klare å formulere en drøm og en retning, er en prestasjon i seg selv. Å våge å gi av deg selv og gjøre det du elsker uansett hvem som lytter eller ser på, er også en evne som fortjener anerkjennelse og en av grunnene til at jeg gjerne vil være juryleder for Drømmestipendet, er at jeg vet hvor stor forskjell et stipend kan utgjøre for unge kulturutøvere som kanskje er ferdig med utdanningen, men likevel er usikre på veien framover. Den største formen for anerkjennelse, er det å bli sett. Det pumper opp selvtilliten, gir næring til drømmen og motiverer en til å intensivere arbeidet, sier Ånnevik.

Hun mottok selv et stipend på 10 000 kroner fra Cultiva da hun var 24 år og brukte pengene på innspillingen av sin første demo. Den cd-en putta hun i et kaffefilter, sydde et cover av gamle olabukser, og sendte dette av gårde med et stille håp om at det kreative designet skulle skille seg ut i bunken av søkere til Grappas debutantpris. Og den vant hun i 2009.

– Drømmestipendet handler også om midler til å kunne kjøpe seg tid. Ungdommene vet godt hva som ligger mellom seg selv og det neste steget. For noen handler det om nytt instrument, for andre om mesterklasser, innspilling av demo eller kanskje om å kjøpe seg tid å bruke på lidenskapen sin, avslutter hun.