Vinentusiasten fra Hamar etablerte i 2017 Hamar Vinfestival. Første året lånte han Passasjen og Multisal Pauline Hall til festivalen og dro 400 gjester på smakstorg og foredrag og på ulike arrangementer spredt rundt på restaurantene i byen.

I fjor flyttet Theodorsen festivalen til gamle Hamar rådhus. Da kom det 700 besøkende.

Årets festival avvikles fredag 25. og lørdag 26. oktober:

– Det renner på med påmeldinger. Vi er allerede oppe i 500 nå på de ulike arrangementene. Inne i rådhuset har vi plass til maks 400. Da er det smekkfullt.

Med andre ord: Det kan gå mot nok en besøksrekord for festivalen som har som mål øke folks kunnskap om vin.

Større vininteresse

– Vi har alltid samlet oss rundt måltidet. Men nå, mer enn tidligere, er vi opptatt av å finne passende drikke til maten når familie og venner samles. Og en annen hyggelig utvikling er at vi mannfolk står jo minst like mye på kjøkkenet som kvinnene heretter, sier Theodorsen og smiler.

Under handleturer på Vinmonopolet i byen har han sett utviklingen gjennom flere år:

– Folk har fått en større interesse for vin. Står du på polet en lørdag i ti minutter så hører du betjeningen hele tiden få spørsmål om hva som passer til den og den maten. Mange tenker at man skal ha hvitvin til fisk og rødvin til kjøtt. Nei-nei, det er så mye mer enn som så.

– Vin har vi laget på jordkloden i mer enn tre tusen år, derfor er kunnskap viktig, sier Theodorsen..

i Innlandet:

– Vi er bosatt midt i matfatet og kanskje omgitt av noen av verdens beste råvarer. Også kan vi så lite om vin. Derfor må vi få kunnskap ut til folket. Kom til festivalen, lær om vin og finn ut hva som passer til hva. Her kan man smake rundt 300 viner fra hele verden.

– Er du glad i tysk Riesling, så har du mange tyske Rieslinger du kan smake på. Da vet du når du drar på polet neste gang: «Ok, det var den som var min favoritt».

Kjente foredragsholdere

Theodorsen er spesielt stolt over foredragsholderne han har skaffet til festivalen.

Under fredagens arrangement kommer Christopher Mostue, grunnlegger av Norges største vinimportør, og skal snakke om hvorfor Bordeaux-distriktet lager det som regnes som verdens beste og dyreste viner.

– Min påstand: Det er ingen andre i Norge som har smakt og testet så mye vin som han.

På lørdagen kommer TV-kokken Ole Martin Alfsen for å snakke om vin og matkombinasjoner.

– Også har vi en unik vertikalsmaking, hvor vi har spansk Faustino-vin. Her får en får smake seks årganger helt tilbake til 1955 og opp til 2008. Da får man virkelig kjenne hvordan vin utvikler seg og at mange viner blir bedre av å lagres.

Ellers foregår det middager på Stortorvet Gjestgiveri, Volum Kulturhuset, Basarene og Hamarstua, hvor vinprodusenter vil demonstrere sine viner til ulike retter.

Både fredag og lørdag kveld blir det «after party» i Brødrene Jacobsen Vinbar med henholdsvis Paddy's Underground Party People og Sonny Rollings Tribute.