Vi snakker om litt av et stunt. For i disse dager sitter man i Hamar Media og skjærer ut 618 brikker på 80 ganger 80 centimeter, pluss utstikket på brikken. Satt sammen skal det bli et bilde på utrolige 415 kvadratmeter!

Humoristisk og lokalpatriotisk

Nå skal alle folk som melder seg få en puslespillbrikke hver hvor de skal forsøke å gjenskape, så nøye som mulig, dimensjoner og fargegjengivelse på motivet.

Hva slags motiv på puslespillet som til slutt vil dukke opp er foreløpig en stor hemmelighet, men:

– Motivet viser tiden vi er i og byen vi lever i, sier kultursjef Morten Midtlien fra Hamar kommune.

Hamar kommune har involvert tegneren og kunstneren Nils Axle Kanten, kjent for sine tegneseriestriper Hjalmar og Firekanta, til å lage bildet, som etter alt å dømme kommer til å synes svært godt i bybildet, forhåpentligvis før 17. mai.

– Bildet skal symbolisere 17. mai, feiring, glede og engasjement, og byen vår. Kjente elementer fra Hamar vil dukke opp i motivet, med litt humoristisk vri, sier Kanten og smiler.

– Hva tenker du om dette oppdraget?

– En ære. Og at vi skal ha med oss en masse folk til å gjenskape brikkene er jo i seg selv stort.

– Hvordan blir dette når alt skal settes sammen, når det er så mange som skal bidra? Utrolig spennende. Jeg gleder meg veldig! sier Kanten.

Midtlien sier tanken var å finne noe som folket i Hamar kunne skape sammen:

– I disse litt vanskelige tider så var det viktig å finne på noe som vi kunne lage i fellesskap, selv om vi ikke er sammen. Vi tenkte: Hva gjør vi i disse tider? Jo vi rydder i hager, pusser båter og vi pusler. Da kom ideen opp om at vi i fellesskap lager et puslespill.

– Nils Axle har laget et fantastisk Hamar-motiv. Også trengte vi en egnet plass, og da falt valget på den sosiale ringen på Stortorget.

Vannet i fontenen skal selvfølgelig skrus av når motivet skal pusles sammen. Og monteringsprosessen blir selvfølgelig væravhengig. Sprutregn vil kunne ødelegge gigantpuslespillet raskt.

– Vi håper at 17. mai blir den dagen da det endelige resultatet er klart. Men må vi utsette, så må vi utsette.

Må hentes

Slik blir du med:

Du melder deg som puslebrikkeprodusent på Hamar kommunes nettsider. Deretter tildeles du en nummerert brikke som må hentes på Stortorget fredag 8. mai. Her vi vil det være flere stasjoner som deler ut brikker til de som kommer for å hente.

– De som blir med får tilsendt en QR-kode, som tilsvarer brikken de skal gjenskape. Her får de se sitt lille utsnitt og hva som er opp og ned på brikken. Deretter er det bare å gjenskape motivet på brikken, før den skal returneres ferdig på et gitt tidspunkt, sier Midtlien.

Brikkene skal leveres inn igjen, ferdig malt, onsdag 13. mai.

På grunn av smitteverntiltak så må kommunens medarbeidere legge det store puslespillet.

– Dessverre. Det hadde vært moro om alle hadde fått gjort dette i fellesskap.

Midtlien innrømmer at det er et høyrisiko-kunstprosjekt:

– Småskummelt. For absolutt alle må levere! Her må ingen svikte, for da blir ikke puslespillet ferdig.

– Hvem kan være med?

– Alle! Barn og voksne. Her er det bare å melde seg.

– Og de som blir med får med seg brikken hjem når utstillingen avsluttes, pluss et trykk av sluttmotivet.