Gå til sidens hovedinnhold

Når Christian (25) tar ferie skal han gå fire mil om dagen og padle 47 mil på ei uke

Sammen med den sibirske huskyen Saga starter Christian Platou fra Hamar mandag turen til fots fra Løten til Askvoll. Planen er å gå fire mil om dagen før han skal padle 47 mil på ei uke - i ferien sin.

Mens de fleste andre har tilbragt late dager langs Mjøsa eller horisontalt på terrassen i ferien legger Christian Platou bokstavelig talt opp et annet løp for sin ferie. Han tok ut alle sine fem ferieuker nå og skal altså gå og padle seg fram til Askvoll i Sunnfjord stort sett med bikkja Saga som eneste selskap.

–Det var en kompis som bodde på Rena som opprinnelig ville ta denne turen, men så flyttet han til Askvoll i stedet. Så da sa jeg at jeg skulle ta turen i stedet, sier Platou som til daglig jobber på Biosirk i tillegg til å eget småbruk.

Han er vokst opp på Hamar, men er nå bosatt på Løten og det er der turen starter mandag.

Fire mil om dagen

For å slippe bære med seg altfor mye har Christian brukt denne uka til å pakke og porsjonere ut rasjoner langs ruta han har peilet ut. Han har funnet ut at 15 kilo er en grei vekt å bære på, resten av det han trenger på turen blir altså lagt i depoter.

–Planen er å gå fire mil om dagen hver dag fra mandag 16. august til søndag 22. august. Deretter venter ei uke med padling i Sognefjorden, til sammen 47 mil. Det er jeg litt spent på. Jeg har padlet mye med kano, men ikke så mye i kajakk. Og Sognefjorden kan by på utfordringer hvis været ikke er bra, sier han.

Saga skal derimot få slippe å være med på en såpass lang kajakktur.

–Hun har vært med på kanotur og la seg fint ned og ble liggende stille hele turen, men en så lang tur i kajakk kan fort bli veldig kjedelig for henne, så samboeren min kommer og henter henne når fotturen er tilbakelagt, sier han.

Platou er for øvrig spent på hvordan Saga vil takle å tilbakelegge såpass med mil på en uke.

–Hun har vært med på mange turer, men dette blir den første skikkelig lange. Det kan jo være at hun plutselig ikke synes det er morsomt lenger og ikke gidder mer, men dagen etter er uansett alt glemt, sier Platou og ler.

Når han endelig er framme blir han tatt i mot av kompisen som opprinnelig hadde ideen til turen og da blir det noen uker med hjortejakt.


Drømmer om Kungsleden

Christian ble ofte tatt med ut på tur av sin mor i oppveksten og han antar at det frøet som da ble sådd som har vokst seg til en lidenskap i voksen alder. Turen han nå skal tilbakelegge er hans lengste og mest omfattende så langt, men han drømmer om en som er enda lengre - om man ikke regner med kajakkdelen langs Sognefjorden.

– Jeg har lyst til å gå Kungsleden i Sverige. Det er jo en voldsom natur her og på to uker skal jeg nok få gått mye av den, sier han om den 425 km lange vandringsveien som går gjennom fjellene i Lappland.

Turen fra Løten til Askvoll skal han for øvrig dokumentere på Instagram. Om du søker opp Saga om Christian på tur vil du kunne følge reisen hans.

– Jeg håper dette kan være til inspirasjon for andre og at folk ikke bare ser på det som galskap, avslutter han med et smil.