Gå til sidens hovedinnhold

Når Hamar Kunstforening fyller 75 år går Aage Villy i Munchs fotspor

Hamar Kunstforening fyller 75 år i år og Aage Villy Skåret som er født og oppvokst i Hamar går i Edvard Munchs fotefar og stiller ut sine bilder i den ærverdige kunstforeningen. Og den i en kunstart som er svært sjelden.

Hamar Kunstforening ble etablert i januar 1946. Den første utstillingen samme år besto av verker av Henrik Finne og Sigurd Winge og med Pola Gaugin som foredragsholder. Hele 1200 personer besøkte utstillingen de tre dagene den varte og førte til at 430 personer tegnet medlemskap i foreningen.

Edvard Munch, Henrik Sørensen, og Thv. Erichsen var på utstillingsprogrammet de første sesongene, og Hamar ble framhevet i pressen som den fjerde by i Norden som fikk den store Thv. Erichsen- utstillingen.

Det første året måtte foreningen for øvrig ty til fire forskjellige lokaler: Festlokalene i Festivitetsbygningen, Frimurerlosjen, Arbeiderforeningen, og Bøndernes Hus på hjørnet Parkgaten og Østregate.

Nå holder de altså hus i Kirkebakken og i jubileumsåret står det altså en tilbakevendt Hamar-mann på programmet. Aage Villy Skåret er født på Hamar og bodde i byen sine første leveår før han etter hvert havnet på Hjellum. Nå er han bosatt på Tangen og fram til 5. september vil det være mulig å beskue og beundre hans 35 motiver i utstillingen «Skygger av lys.»

Lite praktisert teknikk

64-åringen som har hatt en rekke utstillinger tidligere, både lokalt og nasjonalt, forteller om den omfattende prosessen det er å lage bilder i den relativt sjeldne teknikken lumenprint, en prosess hvor fotopapir blir utsatt for sollys.

– Jeg tar et fotopapir og legger det ut i sola. Et eller flere objekter plasseres på papiret og blir belyst av solen i alt fra noen minutter til flere dager. Under belysningen kan jeg flytte på papiret og det som ligger på det, eller legge på nye ting. Flere av de utstilte bilder er laget ved at jeg i sterkt sollys maler kun med vann direkte på papiret. For å bevare bildene blir disse scannet og printet ut på høykvalitets papir. Det er ikke så mange som praktiserer denne teknikken, forteller Skåret.

Navnet på salgsutstillingen er altså «Skygger av lys,» men bildene hans er navnløse og det er det en klar tanke bak.

– Med en tittel føler jeg at jeg legger litt føringer for hva den enkelte ser, sier han.

Restart etter pandemien

Anders Gimse er styremedlem i Hamar Kunstforening og sitter i utstillingskomiteen. Han er glad for at det i foreningens jubileumsår er noenlunde normale tilstander igjen etter et relativt stusslig 2020.

– I fjor måtte vi avlyse mye, men nå er det noenlunde normalisert her. Nå har vi på en måte restartet etter koronaperioden. Vi opplever at det er en ganske sulteforet forsamling av kunstinteresserte der ute, men folk har kviet seg litt for å komme inn her. Vi har jo ikke så stort areal å fordele folk på, men det er stort sett på åpningsdagen av utstillinger at det er noe problem, forteller Gimse.

Noen spesielle planer for å markere 75-årsjubileet er enda ikke spikret, men han antyder at det vil bli noe i løpet av høsten.