Gå til sidens hovedinnhold

– Nå vil vi ha mer av dette

Unikt samarbeid ga 200 digitale arbeidsplasser i Hamar og Elverum

Artikkelen er over 4 år gammel

Aktørene bak EON-avtalen spår 200 nye arbeidsplasser og digitalløft av utdanningene. Nå vil man dra flere giganter til regionen.

– Som en bryllupsfest, sa direktøren for forretningsutvikling i EON Reality, Mikael Jacobsson.

Tirsdag sto de i kø for å gratulere hverandre med den historiske avtalen, som innebærer at allerede neste høst har man på plass et selskap i Hamar og Elverum som skal drive med Virtual Reality og Augmented Reality.

Slo konkurrentene

Prosessen startet i 2014. Veien fram mot avtalen har vært brolagt med hindringer, og inntil nylig trodde man at det hele ikke skulle bli noe av.

– Men: Vi har slått konkurrenter fra andre regioner og fra hele Skandinavia. Nå får vi et senter i Hamar, med en satellitt i Elverum, som skal bringe oss i posisjon for framtiden, sa en glad fylkesråd, Thomas Breen.

På skjermen inne hos Making View demonstrerte Jacobsson og daglig leder Knut Henrik Aas fra ElverumRegionen Næringsutvikling AS (ERNU) hva det nye selskapet skal drive med. Som et eksempel dro man fram en frosk. Ved hjelp av VR-briller kunne man studere frosken i alle perspektiver og ned til minste detalj ved hjelp av Virtual Reality. I Augmented Reality kan man se på alt fra bein- og muskelstruktur på frosken til hud- og blodårer ved hjelp av noen få klikk.

– Hardwaren og softwaren finnes i dag, men det savnes ufattelige mengder med innhold. Både til utdanningsinstitusjoner og til det private næringslivet. Derfor trenger vi å ekspandere. Vi trenger menneskene og samarbeidspartnerne for å bygge applikasjonene som etterspørres i markedet, forklarer Jacobsson.

Han jobber med etableringer i EON-systemet over hele Europa og Afrika. At Hamar- og Elverum-regionen ble valgt er ikke tilfeldig:

– Her kom vi til et dekket bord, med et kompetent utdanningsmiljø på Høgskolen i Hedmark som kan sikre rekruttering til selskapet. Og vi møtte framoverlente aktører i det offentlige og i næringslivet.

Han sikter blant annet til de private aktørene Kjeller Innovasjon, ERNU, Innit AS, Making View og Crisis Training, som vil få en nær tilknytning til nye EON Reality Norway AS.

På sidelinjen sto dekan Morten Ørbeck og smilte. Elevene ved skolen skal bruke senteret, med det siste innen utstyr, i tillegg til tilgang til instruktører og prosjekter.

Det opprettes også et studieprogram innen AR og VR. Et helårsstudium til høsten, som krever bacleorgrad. Praksissted blir EON Norway.

– En voldsom vitalisering av utdanningstilbudet vårt.

56 millioner

Etableringen koster 56 millioner kroner og finansieres halvparten av det amerikanske selskapet EON Reality Inc, og halvparten av Hamar (10,98 millioner kroner) og Elverum kommune (5,41 millioner), Hedmark fylkeskommune (4,5 millioner), Høgskolen i Hedmark (forskudd på 2,5 millioner kroner) sammen med støttespillerne Innovasjon Norge (lån 2,5 millioner kroner) og Sparebanken Hedmark (gave på 1,0 millioner kroner), gjennom det opprettede selskapet AVR Institute Norway AS.

Prosjektet er sikret drift de neste ti årene.

Hamar- og Elverum-ordførerne, og fylkesråd Breen er sultne på flere suksesshistorier:

– Vi har lært mye av denne lange prosessen. Dette er måten vi skal jobbe på framover! Ved å samarbeide og være rause mot hverandre, så kan vi få til mye, mye mer, sier Breen.

– Sett bort fra teknologi og masse nye arbeidsplasser, så er det gledeligste det samarbeidet vi har fått til rundt denne avtalen. Det åpner for noen perspektiver, sier Einar Busterud, og får støtte fra ordførerkollega Erik Hanstad i øst:

– Noen dager er morsommere å være ordfører enn andre. I dag er en sånn dag, der vi sitter helt i første rekke og er i forkant av fremtiden.