– Blå og grønn sektor skal forenes i Hamar, sier Lutefiskfestivalens daglige leder, Oddvar Hemsøe, NHO Innlandets regiondirektør Åge Skinstad og administrerende direktør for Hedmark Kunnskapspark, Frank Larsen.

Politikere, forskningsmiljøer og de som driver næringer innen havbruk og landbruk får sin første nasjonale felleskonferanse, og den skal etter planen gå årlig i Hamar. Her skal man drøfte muligheter og utfordringer i norsk matindustri.

Lutefiskefestivalens daglige leder, Oddvar Hemsøe, fikk hjelp av daværende turistsjef Sylvia Brustad ti  å treffe konsernsjefen i Norway Seafoods, Thomas Farstad. Målet var å snakke om Lutefiskfestivalen på Hamar:

– Jeg dro for å møte han for å få en mulig sponsor til festivalen, og gikk ut fra møtet med en fantastisk mulighet til å etablere en ny blågrønn bioøkonomiarena for hele landet, på et måte som det aldri har blitt gjort før, sier Hemsøe entusiastisk.

Han gikk til Hedmark Kunnskapspark og fikk hjelp til å ta idéene videre, og etter hvert ble det klart at NHO Mat og Drikke og Sjømat Norge skal stå for arrangementet, mens gjennomføringen blir håndtert av kunnskapsparken og NHO Innlandet.

Konferansen vil hvert år legges samtidig som Lutefiskfestivalen.

– Mat er tidsriktig og konferansen kan åpne for nye muligheter for politikere og næringsliv å snakke sammen, mener Larsen.

Skinstad i NHO er også entusiastisk:

– Innlandet må være i førersetet for det grønne skiftet. Vi får ikke den gule ledertrøya hvis vi ikke tar på oss den selv.

Koblingen havbruk og Innlandets landbruk ser han på som spennende:

– Et lutefiskmåltid består av lutefisken fra havet men det er også mye tilbehør. Opptil 90 prosent av tallerkenen kan bestå av råvarer som produsert i Innlandet. Derfor passer det bra med en konferanse her, og i sammenheng med Lutefiskfestivalen.

Den første konferansen avvikles 3. november i Hamar kulturhus, og blir for inviterte gjester, og begrenset til 120 deltakere. Deretter ser man for seg å utvide og gjøre konferansen mer åpen fra og med neste år.