150 ville lære om det siste innen effektiv ledelse

FOREDRAG: Ole Enger har vært toppleder halve livet. Han delte av sine kunnskaper under Leandagen.

FOREDRAG: Ole Enger har vært toppleder halve livet. Han delte av sine kunnskaper under Leandagen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Desentraliser beslutningene, rådet den erfarne næringslivslederen Ole Enger på Leandagen Innlandet i Vikingskipet.

DEL

Deltakere fra privat og offentlig sektor ville lære om effektiv ledelse, engasjement, samarbeid og endring. Med et bredt spekter av foredragsholdere fra nasjonalt og lokalt næringsliv lokket Lean Forum Innlandet hele 150 deltakere til det første Lean-arrangementet i Hamar.

Nyttig «verktøykasse»

– Vi har i løpet av denne dagen et søkelys på forbedringsarbeid, spesielt innenfor medarbeiderinvolvering, slik at det blir bedre bedrifter for ansatte og eierne, og få et løft for dem som skal produsere noe i Norge i framtiden. Lean er veldig bredt, men vi snakker i dag om samarbeid, engasjement og involvering, sier Oddbjørn Maurdalen.

Han er styreleder i Lean Forum Innlandet og til daglig administrerende direktør hos Furnes Jernstøperi. Maurdalen var veldig fornøyd med oppmøtet.

– Fin blanding på deltakerne, fra bank og forsikring til kommuner og helseforetak slik at det ble en forsamling med stor kompetanse. Vi startet tidlig med Lean Basic for dem som trengte litt innføring, for deltakerne starter på litt forskjellig ståsted, forteller Maurdalen.

På dagen ble det stands og interessante foredrag i tillegg til tid til nettverksbygging.

– Dette er læring på tvers og en fin møteplass. Her finner man alt fra vareproduserende industri til sykehus. Og det fine er at alle kan bruke den samme verktøykassen, sier daglig leder Eli Bryhni fra Hamarregionen utvikling.

Selvstendighet

En av foredragsholderne var Ole Enger, tidligere toppleder i solselskapet Rec og hos selskapene Saba og Elkem; i tillegg til at han har hatt en rekke styreverv i Borregaard (styreleder), Kværner og Norske Skog.

– Og hva er det siste innen det å skape en effektiv ledelse?

– Verden endrer seg ikke over natten, men det det dreier seg om er å få de som sitter i verdikjeden til å ta beslutninger. Desentraliser så mye som mulig. Beslutninger bør tas på lavest mulig nivå, råder Enger.

– Det er operatørene som er verdikjeden. Vi andre som er i stab skal serve slik at andre blir mest mulig selvstendige, og at alle får gjort en best mulig jobb, skyter Maurdalen inn.

Lean Forum Norge

ble stiftet i 2009 og er et åpent forum for å fremme verdiskapig gjennom innovasjon og virksomhetsutvikling. Forskning på og utvikling av «den norske modellen» og «lean filosofi» står sentralt i forumets arbeid. «Lean Forum Norge skal bidra til å fremme verdiskaping gjennom innovasjon og virksomhetsutvikling og dermed styrke konkurranseevnen til norske industribedrifter samt privat og offentlig tjenesteyting», heter det i statuttene.

Artikkeltags