Hamar-jenta ble lagt merke til da hun i 2017 debuterte med diktsamlingen «Unngå øyekontakt» og har siden den gang fullført mastergrad nordisk litteratur og er i gang med det hun omtaler som «en slags roman» som kommer ut neste år. Det gjør også podkasten hennes «Om skriving» som hun har jobbet med en stund nå.

Åtte forfattere

Ifra å uttrykke seg skriftlig har hun nå for en stund byttet format og må i podkasten sørge for naturlig framdrift ved å snakke. Det har vært uvant, men overkommelig for Hamar-jenta som fyller 22 år 6. november.

– Jeg er ikke så vant til å prate i offentlige medium, men det går helt fint. Det er ikke jeg som snakker mest, forteller hun.

Pratinga er det nemlig forfatterne som står for og Aschim kan melde om at det var lett å få fylt åtte episoder.

– Jeg spurte åtte stykker, noen kjente fra før og noen ikke, og samtlige sa ja til å stille opp. Til sesong to har jeg allerede noen tanker om hvem jeg ønsker å ha med, sier hun.

Hjemmebesøk

Hans Olav Brenner ga i 2011 ut boka «Om å skrive» der han snakket med et knippe forfattere nettopp om dette med å skrive. Her snakket han med en rekke sluggere i norsk litteratur, blant andre Jo Nesbø, Karl Ove Knausgård, Jon Fosse og Karin Fossum, om hvordan de jobber fram en tekst. Aschim har ikke brukt denne utgivelsen som inspirasjon, selv om navnene ligner. Podkastens navn «Om skriving» er et lite ordspill på «omskriving» noe de fleste forfattere bruker mye tid på. Og det er nettopp skriveprosessen til de ulike forfatterne og ikke selve forfatterskapet som er temaet i podkasten.

– Dette med skriveprosesser er veldig individuelt. Jeg har min metode som jeg trives med, men ved å prate med andre forfattere har jeg fått innblikk i mange andres syn på dette med å skrive. Det har vært fint å komme hjem til forfattere eller besøke dem i skrivestuene deres for å se hvor de skriver, sier hun.

Stort spenn

Som Hamar-bosatt har det blitt mange turer inn til Oslo for Aschim, all den tid det meste av forfattere bor der. En regional forfatter får derimot æren av å være med på første sesong, nemlig Bjørn Hatterud fra Brumunddal.

– Det er et stort spenn i alder og hva slags type tekster de jeg har snakket med skriver. I neste sesong håper jeg å få til å besøke forfattere i andre deler av landet også, men i år tillot ikke budsjettet meg å reise lengre enn Oslo, sier hun med et smil.

Og det skyldes ikke at hun har svidd av store summer på utstyr til podkastproduksjon.

– Jeg har bare kjøpt en diktafon og noe småtterier ellers. Jeg har sett på anmeldelsene og kjøpt det som har fått gode tilbakemeldinger. Rommet det spilles inn i er like viktig som utstyret, avslutter Aschim.

Podkasten vil bli tilgjengelig på alle de støre plattformene.