Gå til sidens hovedinnhold

Nordgarden setter lys på mørket i sin nye låt: – Føles meningsfylt å komme med nytt materiale nå

Fredag kommer Terje Nordgarden fra Hamar med singelen «Last breath» og flere er planlagt. Han håper at musikken hans kan være med å løfte folk i en tid som er tung for mange.

Som låtskriver er det lett å finne mye inspirasjon i det dystre og mørke, og her hadde 2020 og starten av inneværende år mye å by på. Nordgarden vil imidlertid ikke marinere seg i pandemi-indusert elendighet og pessimisme.

– Jeg skrev en korona-blues, men den ble lagt i skuffen med en gang. Jeg vil ikke skrive surve-blues om hvordan ting er akkurat nå. Jeg skriver helst tekster som kan løfte meg for da kan det være med å løfte andre også. «Last breath» har et oppløftende refreng og låten er melankolsk. Jeg setter lys på mørket slik at det blir lysere, forteller han.

Får jobbet med nye låter

Men han legger ikke skjul på at livet som artist er tungt om dagen.

– Man blir litt sånn halv-apatisk, men det gjelder å se framover. Det vil jo bedre seg etter hvert, så jeg prøver å være aktiv. Det å booke konserter framover i tid er derimot umulig. Jeg har hatt god tid til å jobbe med nye låter og det føles meningsfullt å komme med noe nytt materiale i denne perioden, sier Nordgarden som vet at han strengt tatt er heldig sammenlignet med sine artistkolleger nedover kontinentet. Han har selv bodd mange år i Italia, et av landene i Europa som er hardest rammet av koronapandemien.

– Det er klart det gjør inntrykk. Dette er jo mitt andre hjemland og de slet veldig før pandemien også. Jeg tenker på venner og musikere der nede, de har det nok vanskelig nå, sier han.

Stresser ikke med album

Det er omtrent akkurat et år siden Nordgarden ga ut albumet «Korsvei» som var hans første norskspråklige plate. Den neste kommer trolig om et års tid, men det vil bli sluppet mange smakebiter av plata kontinuerlig gjennom året.

– Det å få gitt ut album er ikke noe jeg stresser med. Det vil trolig komme sent i år eller tidlig neste år. Jeg kommer derimot til å slippe mange singler og vil kommer nok til å se flere som gjør det på denne måten utover, akkurat slik The Beatles gjorde i sin tid. Jeg vil helst vente med plata til det er mulig å turnere med den, forteller Nordgarden som røper at de neste låtene er på engelsk.

– Da jeg ga ut «Korsvei» var det fordi jeg hadde nok låter til å utgi en norskspråklig plate, men jeg har fortsatt å skrive låter på engelsk. Ved å utgi låter på engelsk håper jeg at jeg igjen kan få hjula til å rulle i land som Italia, Nederland og Tyskland hvor jeg har turnert mye tidligere, sier Nordgarden.

– Sunt at det spriker litt

Når plata etter hvert kommer vil det være en umiskjennelig Nordgarden-sound over det, men den Oslo-bosatte hamarsingen varsler et album uten en typisk rød tråd.

– Tidligere har jeg vært litt opptatt av det skal være en rød tråd gjennom plata, at alt skal henge sammen på noe vis. Det er egentlig ikke nødvendig og det vil nok høres at jeg har latt meg inspirere av mye forskjellig på dette albumet. Her blir det både litt rock og litt country, og jeg synes det bare er sunt at det spriker litt. Jeg har fått med meg Bjarne Stensli som produsent (jobbet med blant andre Sivert Høyem, Astrid S og Gabrielle, red.anm.) og han er god på å få maksimalt ut av hver låt, sier Nordgarden som i tillegg til musikken jobber litt for Oslo kommune.

– Jeg tar noen ekstravakter i en bolig hos en person med autisme. Det er greit å koble av litt og tenke på noe annet, sier Nordgarden som riktignok ikke tar seg helt fri fra musikken der heller.

– Han er glad i musikk, så jeg kan synge og spille litt der også, avslutter han.