Gå til sidens hovedinnhold

Norske filmer reddet stumpene på Hamar Kino - Børning 3 i en klasse for seg

2020 ble, som ventet, et meget tøft år for Hamar kino med snaut halvparten så mange besøkende som i fjor. Ikke uventet var det Børning 3 som ble den mest sette filmen i Hamar.

På et vanlig år selger Hamar Kino litt over 160.000 billetter og i fjor lå de litt under gjennomsnittet for de siste årene med 159.000 solgte billetter, altså et snitt på om lag 13.000 i måneden. Det samlede tallet for 2020 er på bare drøyt 74.000 billetter, altså et snitt på så vidt 6 000 billetter pr måned.

Norsk dominans

Kinosjef Espen Jørgensen har i år fått oppleve lange perioder uten drift og det er selvsagt litt av forklaringen bak de magre besøkstallene.

– Dette med periodevise nedstengninger, begrensninger på maksimalt publikumstall, avstandskrav i kinosalene og ikke minst utsatt lansering for en rekke internasjonale storfilmer har hatt stor betydning for norske kinoer, også for oss på Hamar, sier han.

En kikk på lista over årets mest sette filmer på Hamar er et smått historisk skue.

– En del norske filmprodusenter har imidlertid valgt å ta risikoen på gi sine nye filmer kinopremiere under pandemien, og flere av disse har oppnådd gode resultater. At Hamars egen Henrik Martin Dahlsbakken topper besøksstatistikken for desember måned, og klatret til 4. plass på årets toppliste med over 3000 besøk på Gledelig jul i Hamar er svært gledelig. Videre ser vi at hele åtte av filmene på topplista er norske, dette må være rekord, forteller Jørgensen.

Børning 3 til topps

Dahlsbakkens fjerdeplass totalt var gledelig, men han måtte se seg slått av en annen Hamar-gutt på sammenlagtlista. Anders Baasmo trakk nok en gang tjukt med folk til Hamar kino i rollen som Roy i Børning. Den tredje filmen i rekka fikk lunkne tilbakemeldinger og beskjedne terningkast av et bortimot samstemt kritikerkorps.

– Anders Baasmo er fremdeles superhelt på hjemmebane, sier Jørgensen.

Med 8150 innløste billetter solgte Børning 3 nesten dobbelt så mange som nummer to på lista.

Storfilmer i kø

Selv om året har vært tungt for kinosjefen ser han lyst på tida som kommer. Kinoen er rustet opp og er i langt større grad enn tidligere egnet til å gi folk en skikkelig god filmopplevelse og de kan det potensielt bli mange av i 2021. Baasmo blir å finne i den nye norske katastrofefilmen «Nordsjøen» og den nye James Bond-filmen er det trolig også mange som venter på. I tillegg er det en ny film i Mission Impossible-serien på gang, den sjuende i rekka. «Top Gun: Maverick,» «Wonderwoman,» Fast & Furious 9» og «Monstermania er også filmer mange har forventninger til og om er berammet i 2021.