Tidligere i høst fikk hun en utmerkelse fra ISSA (International Singer Songwriter Assosiation) under årets Awardshow i Atlanta i USA hvor hun var nominert i seks kategorier, finalist i alle seks, og vant prisen «Female Rising Star International». ISSA er en av de største aktørene for uavhengige artister i bransjen internasjonalt.

Får prisen i posten

For ikke lenge siden fikk hun imidlertid en mail om at hun hadde vunnet enda en pris, også fra countryens hjemland, men denne gangen var det MAMA Awards (Madison Area Music Association) i Wisconsin USA, som hun ble tildelt prisen «Album Of The Year» for hennes plate Living On. Begge disse awardshowene foregikk i år online grunnet pandemien.

– Den siste prisen jeg vant, fra Mama Awards, var jeg ikke klar over at jeg var nominert i, så jeg måtte sjekke om dette virkelig var riktig, men har fått bekreftet at det faktisk er sant. Under normale omstendigheter ville jeg dratt dit for å hente prisen, men det lar seg jo ikke gjøre nå. Derfor får jeg den tilsendt i posten, forteller 45-åringen.

Langt større der

Country er veldig stort i USA, men det er også ekstremt mange som beveger seg i det musikalske landskapet. Flaaseth har uansett åpenbart klart å skape noe som skiller seg ut. Albumet hennes «Living on» som riktignok er fra 2016 har vunnet «Årets album» og hun sjøl har vunnet «Female rising star».

Tidligere har hun vunnet både gullplate for «Best Traditional Country Artist», og vunnet og «Female Vocalist Of The Year International» i USA. I uka som var fulgte hun via streaming med på Red Carpet Award Show i Nederland hvor hun var nominert i flere kategorier.

– Det er et litt annet marked i USA enn i Norge og der har jeg toppet radiolister i flere år. Der ble jeg også stoppet av en vilt fremmed kar på gata som var stor fan av meg. Country er mye større der og om det ikke hadde vært for pandemien kunne jeg nok turnert i ganske stor skala der og jeg regner med å ta en tur til USA når ting normaliserer seg, sier Flaaseth som også har skapt seg et navn i deler av Europa.

– Jeg har tidligere spilt på mange festivaler, både store og små, i inn – og utland, og gleder meg veldig til og kunne få reise rundt og opptre som normalt igjen, sier hun.

Fysisk format selger bra

Musikk har alltid vært en del av livet hennes, men det er kun de 7–8 siste årene hun aktivt har skrevet egne låter. Nylig slapp hun sin egenskrevne singel «Where did it go», som i skrivende stund topper en radioliste i USA. All hennes musikk er å finne på musikkstrømmetjenester, men det er imidlertid ikke her hun merker mest trøkk.

– Jeg har satset mye på de fysiske formatet og CD-ene jeg hadde ble fort utsolgt. Til neste utgivelse skal jeg vurdere å trykke opp noe på vinyl også for det er en veldig stor gruppe som vil ha musikk i dette formatet, forteller Flaaseth.

Holder på det originale

Hun har ikke noen god forklaring på hvorfor hun blant tusenvis av amerikanske country/americana-artister har klart å bli så populær.

– Man må skille seg ut og det har jeg åpenbart gjort. Jeg tror kanskje noe av forklaringen ligger i at countryen har blitt gjort mer popaktig og kommersiell, men jeg har holdt fast ved det originale, slik countryen opprinnelig var. Det er populært, forteller hun.

At det store gjennombruddet i Norge lar vente på seg tar hun med stoisk ro.

– Det er ikke så lett å slå gjennom i denne sjangeren i Norge, men det er minst like stas å skape seg et navn i USA. For mange er det jo en drøm å slå gjennom der, sier hun.

Vanskelig navn

For andre enn oss nordmenn er ikke navnet Flaaseth noe som ruller naturlig og sømløst av tunga, og hovedpersonen har hørt mange fonetiske krumspring i forsøk på å få navnet riktig.

– Jeg vet ikke hvor mange forskjellige varianter av navnet mitt jeg har hørt rundt omkring og det ville sikkert vært lettere med et litt mer internasjonalt artistnavn, men jeg synes det er litt trøblete å bytte nå som navnet mitt er blitt litt kjent, sier hun.

Konsert på hjemmebane

Konsertåret har vært tynne greier for Flaaseth, i likhet med de fleste andre musikere.

– Jeg har fått spilt kun ett par konserter så langt i år, så neste år kan i hvert fall ikke bli noe dårligere, sier løtensokningen som i hvert fall får lov til å holde konsert på hjemmebane om det ikke kommer nye og strengere retningslinjer for kulturlivet.

– Jeg skal spille en julekonsert i Øvre Vang kirke 1. desember og det blir veldig moro. Her blir det julemusikk pakket inn i countrysound, avslutter hun.