Kan Sky løfte Hamar-skatingen i skyene?

IMPONERTE: Niåringen Sky Brown skatet og imponerte lokale skatere og skateentusiaster.

IMPONERTE: Niåringen Sky Brown skatet og imponerte lokale skatere og skateentusiaster. Foto:

Ni år gamle Sky Brown er verdens yngste skateboardproff. Hun mener Hamar kan bli på nivå med skatemekka Venice.

DEL

– Det er så vakkert her! Jeg elsker å skate i Venice, men dette kunne ha blitt en av mine favorittsteder. Bowlen her er supermorsom, sier niåringen.

YouTube-favoritt

YouTube-videoene av den japansk-amerikanske niåringen er blitt sett hundretusener ganger. Plutselig står hun på Koigen i Hamar, sammen med lillebror Ocean.

– Det er helt rått å se henne skate. Utrolig at hun er i Hamar, sier Pieter Hulleman, som er et kjent fjes i Hamar-skatemiljøet.

Leder i Hamar Skateboardklubb, Eva Bækkel, er enig. Hun er moren til Hamars profilerte skateboardproff, Kevin Bækkel.

– Sky Brown ser opp til Kevin, og de skal trolig gjøre en film sammen, sier Bækkel.

Sky Brown dro fra hjemstedet Miyazaki i Japan til Norge for å delta i Stavanger Open, og har vært på rundreise sammen med Betongparks Gard Qvigstad Hugaas for å oppleve norske skateparker.

Det ble stopp på Gjøvik, Brumunddal og Hamar på Østlandet.

– Jeg synes Norge har kommet langt. Det er mange supermorsomme steder å skate her, sier Sky til Hamar Dagblad.

Men den gamle delen av Hamar skatepark oppleves som «retro». Den sto klar sammen med Koigen i 1999. Utviklingen i skateboardidretten har gjort den avleggs.

– Det må bygges gode anlegg for rullende aktivitet i Norge. Her i Hamar trenger vi å få til en park som står i stil med bowen som Kevin Bækkel designet. Få skateparker i Norden har en «California-beliggenhet» som denne, og man burde klare å få løftet Koigen opp i verdensklasse, sier Hugaas.

– Hamar har en imponerende skatehistorie, som en av pionérstedene i landet, og byen har en skatescene som er sultne på å få noe skikkelig å skate på. Nivået på skaterne begynner å bli såpass høyt at når kommunen først bygger, så bør de gjøre det skikkelig, sier Hugaas, som også vil ha en ny park på Elverum.

– Her bør fagfolk og lokale skatere gå sammen om å lage anlegget.

– Et trekkplaster

Bækkel er enig:

– Selve skateparken i Hamar har gått ut på dato. Økonomien i kommunen har vært svingene de siste årene, men ønsker de å satse på barn og ungdom så må de har god infrastruktur. For å få til de så må det skapes et godt tilbud.

– En opprustet skatepark, et Venice i Hamar, hadde vært et skikkelig trekkplaster for mange som barnefamilier som vil flytte fra Oslo.

Artikkeltags