Gå til sidens hovedinnhold

Eneste «gamle» Statoil i Norden

Artikkelen er over 6 år gammel

Statoil og Shells bensinstasjoner i Hamar får ikke lov til å profilere seg med ny logo og nye farger.

Statoil-stasjonen i Vangsveien har ikke endret utseende siden 1991. I 2000 ville de bytte, men siden da har saken stått i stampe og oppussingspengene stått på bok:

– I 15 år har vi villet bytte logo og utseende på bensinstasjonen vår, men har fått nei fra kommunen i alle år. Statoil har et skiltprogram som gjelder i mange land, og Hamar er det eneste stedet i Norden hvor man sier nei. Kommunen vil at skiltingen skal være grå. Logikken er helt borte for meg. Det blir som å kreve at HamKam skal spille i gult, sier daglig leder for Statoil i Vangsveien, Trond Nyhus.

Også Shell har blitt rammet av Hamar kommunes strenge tolkning av skilt- og reklamebestemmelser.

Flau

Norsk Petroleumsinstitutt har engasjert seg i saken, og Høyres Knut Fangberget og Venstres Live Giset mener saken er flau for Hamar.

– Hamar er den eneste kommunen som ikke tillater bensinstasjonene å bruke ny design og ny profilering. Resultatet er at vi har veldig tilårskommene stasjoner i byen, som i seg selv er et sørgelig syn, sier Fangberget.

– Dette er en ripe i lakken for Hamar. Vi skal ha regler og det skal ikke være fritt fram, men skal vi ha gründere og ønske næringslivet velkommen ti l byen så må vi bli en ja-kommune, sier Giset.

Statoils Nyhus er enig:

– Her har man investert mye penger i at innfartsåren til Hamar skal være penest mulig i forbindelse med CC-åpningen, men så blir man møtt med en slitt bensinstasjon. Er det Hamar som har rett eller tar alle de andre kommunene feil?

Ja-kommune

Fangberget mener saken skader Hamars omdømme:

– Det er åpenbart mye å hente på bli en mer ja-kommune når en ser på kommunene rundt oss, særlig Ringsaker, som har en helt annen driv når det gjelder å etterkomme ønsker fra etablerte og nye virksomheter.

Giset mener saken ikke er unik:

– Det er mange butikker som har fått nei til skilting og ny profilering. Hvem er det som bestemmer hva som er god estetikk i denne byen? Vi må få et nytt regelverk og en ny håndtering av reglene, og de må utarbeides i samarbeid med aktørene.

Hamar Dagblad har ennå ikke fått noen kommentar fra teknisk, drift og anlegg i Hamar kommune som håndhever skilt- og reklamereglene.