De drømmer om å lage neste YouTube-hit

SAMARBEID: Henning Ramseth, Ole-André Rønneberg og Marie Therese Bjørsen i studio for å spille inn soundtrack til Rønnebergs YouTube-serie, «Graaland». Alle foto: Jo E. Brenden

SAMARBEID: Henning Ramseth, Ole-André Rønneberg og Marie Therese Bjørsen i studio for å spille inn soundtrack til Rønnebergs YouTube-serie, «Graaland». Alle foto: Jo E. Brenden

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det kreative miljøet i Filmparken på Åkershagan går sammen om å lage en YouTube-serie.

DEL

Å skape en YouTube-hit er ikke noe man gjør over natta. Inspirasjonen må være Rovio. Finnene slapp bortimot 50 mobilapper som floppet før de kom med «Angry Birds»-spillet. Hardt arbeid lønner seg, sier filmskaperen Ole-André Rønneberg.

Egen kino

Han driver firmaet Rønneberg Film, en av flere aktører som har fått plass i lokalene på Åkershagan.

Her har et knippe lokale bilde- og lydentusiaster skapt seg et kreativt kraftsenter.

I første etasje har Martin Thorshaug i Studio Martin fått plass. Han lager voiceovers til reklamer i tillegg til at han tekster filmer og bistår med å kvalitetssikre undertekster.

Innerst inne i kjelleren driver den kjente musikeren Henning Ramseth sitt studio.

Ellers har Jonathan Learn fra Zen Dog Films sitt virke i huset. Her finner man også dokumentarskaperen og festivallederen Tor Melgalvis, Audun Røberg som tegner storyboards (har blant annet tegnet storyboard for Redningsskøyten Elias), Kristian Møller som lager beats og Tom Sigurdsen (TS photography).

Fortsatt er det ledige lokaler i bygget, og de lokker med et svært godt miljø for den som leier seg inn i fellesskapet.

Gamle og nye filmplakater er hengt opp på veggene og gjengen i Filmparken har laget sin egen kino for kinoframvisning rett ved kjøkkenet.

At det er mange ideer i sving på Åkershagan, beviser en stor vegg med gule post-it-lapper.

– Det er inspirerende og hyggelig å være i dette miljøet, sier Thorshaug.

MANGE TANKER: Post-It-lapper på veggen vitner om kreativitet.

MANGE TANKER: Post-It-lapper på veggen vitner om kreativitet.

Ramseth har tatt imot skuespiller Marie Therese Bjørsen i sitt studio. Hun skal synge inn soundtracket til YouTube-prosjektet til Rønneberg.

– For meg er dette litt ny måte å jobbe på. Jeg jobber mye med musikk til bilde, mye dokumentar og TV-programmer, men ikke så mye til denne type film. Så det å få være med på dette har vært en lærerikt prosess, sier komponisten og musikeren Ramseth.

For det kreative kollektivet i Ottestad bistår med hjelp til å fullføre Rønnebergs YouTube-filmserie «Graaland», som slippes på nett i mai.

– Prosjektet har dratt litt ut på tid, for vi startet filmingen så langt tilbake som i 2013, og oppdaget etter hvert at vi manglet noen scener som vi måtte vente med å filme til våren 2014. Etter det har det vært klipp og etterarbeid. Nå er vi inne i sluttfasen før lansering, sier en spent Rønneberg.

– Det har vært en sånn prøve- og feile-prosess, der jeg har forsøkt å lære mest mulig hele veien, innrømmer han.
31-åringen fra Ålesund var lærerstudent i Hamar, men oppdaget at drømmene lå rundt det å lage film framfor å stå i et klasserom.

Post-it-vegg

«Graaland»-serien er spilt inn med lokale profesjonelle og amatører. Filmcrew og skuespillere har vært igjennom lange dager i Furuberget.

– Det er en fantasy-fortelling med inspirasjon fra vikingtiden og føydal tid. Vi følger en patrulje som opplever at deres område plutselig kommer under angrep.

Serien er Rønnebergs idé og han er manusforfatter. Med seg har han Stig Øien, som har vært med og skrive de fire episodene. Lien har også laget kostymer og rekvisitter til filminnspillingene.

Fra før av har han regissert både musikkvideo og kortfilm. Og snart skal han begynne på et nytt kortfilmprosjekt.
Budsjettet på serien er bare på 60.000 kroner, men dugnadsånden er stor. Rundt 50 er involvert i prosjektet og ambisjonene er høye.

Samtidig er Rønneberg realist:

– Å få veldig mange klikk er vanskelig, men på sikt kan det bli noe. Vi ønsker å lage «Graaland» som en brand, og håper å få til tegneserie og dataspill rundt dette konseptet. Det gjelder å tenke på kryss av plattformene i dag. Hvor vi skal ta «Graaland»-prosjektet videre er hemmelig.

– Oppskriften på suksess er å aldri gi opp.

SAMLES: Filmparken samler kreative krefter under et tak.

SAMLES: Filmparken samler kreative krefter under et tak.

Artikkeltags