– Løpet er kjørt for Elverum

REALISTISK: Ordfører Erik Hanstad (H) er realistisk og innser at Elverum ikke blir hovedsete for Innlandet politidistrikt, men en eventuell flytting av 110-sentralen bekymrer ham.
Foto: Bjørn-Frode Løvlund

REALISTISK: Ordfører Erik Hanstad (H) er realistisk og innser at Elverum ikke blir hovedsete for Innlandet politidistrikt, men en eventuell flytting av 110-sentralen bekymrer ham. Foto: Bjørn-Frode Løvlund

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ordfører Erik Hanstad (H) innser at det ikke har noe for seg å bruke tid og krefter på å kjempe for at Elverum skal bli hovedsete for det nye Innlandet politidistrikt.

DEL

(Østlendingen) Proposisjonen om politireformen legger opp til at Hedmark og Oppland politidistrikter slås sammen til Innlandet politidistrikt.

Kampen om hvor hovedsetet for det nye politidistriktet skal være, er godt i gang. Hamar ligger trolig godt an siden også Eidsivating lagmannsrett holder til der.

Elverum-ordfører Hanstad understreker at han ikke har kastet kortene uten å gjøre nødvendige undersøkelser.

Tydelige signaler

– Jeg har snakket med flere, blant dem politimester Tormod Bakke, og fått tydelige signaler om at det ikke er aktuelt å legge hovedsetet for det nye politidistriktet til Elverum. Det tar jeg til etterretning. Det er i grunn bare å kikke på kartet for å forstå det. Man må velge sine kamper, sier Hanstad.

I proposisjonen står det også at «i tillegg til at politiets operasjonssentral og 110-sentralen skal følge de samme geografiske grensene, vil det være hensiktsmessig å lokalisere begge sentralene i samme by eller tettsted, og i samme bygg».

Som Østlendingen skrev tirsdag kan det bety at Elverum mister 110-sentralen.

110-sentralen bekymrer

Dette bekymrer ordføreren.

– Denne sentralen har jo også en rekke kommunale oppgaver, sier Hanstad, som er enig med brannsjef Nils-Erik Haagenrud om at utredningsarbeidet i forkant av proposisjonen er mangelfullt.

LES OGSÅ: Gjøvik gir Elverum kamp om 110-sentralen

– Kommunene i Hedmark og Oppland eier 110-sentralen med Elverum som vertskommune. Staten eier politidistriktene. Det er ikke foretatt en eneste utredning om hva det vil si for ansatte, kommunene og staten hva det vil si å overføre ansvaret for 110-sentralene fra en forvaltningsenhet til en annen, påpekte Haagenrud i Østlendingen tirsdag.

Også Hanstad håper på bedre avklaringer rundt dette. Han sier også at det ikke er gitt at 110-sentralen flyttes med en gang de nye politidistriktene blir etablert. Det er for øvrig bare et par år siden den nye sentralen i Elverum ble åpnet.
Blir sentralen flyttet, mister Elverum 16 arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Elverum får 110-sentralen

– Ingen blir gladere enn meg om noen peker på Elverum og sier at hovedsetet for politiet i Innlandet skal ligge her. Så lenge alt tyder på at sjansene er minimale for det, er Hamar å foretrekke, sier Hanstad.

Proposisjonen om politireformen er nå til behandling i Stortingets justiskomité.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken