Mister 110-sentral, får kompensasjon

BLIR FLYTTET: 110-sentralen blir flyttet fra Elverum som en følge av nærpolitireformen. Brannsjef Nils-Erik Haagenrud sier det er positivt med en kompensasjonsordning. FOTO: NILS HENNING VESPESTAD

BLIR FLYTTET: 110-sentralen blir flyttet fra Elverum som en følge av nærpolitireformen. Brannsjef Nils-Erik Haagenrud sier det er positivt med en kompensasjonsordning. FOTO: NILS HENNING VESPESTAD

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nærpolitireformen fører trolig til at Elverum mister 110-sentralen, men nå åpnes det for at eierkommunene i det minste skal få kompensasjon for investeringene som er gjort.

DEL

(Østlendingen) Politireformen blir vedtatt i Stortinget 10. juni ved hjelp av stemmene fra H, Frp, V, KrF og Ap. I innstillingen fra justiskomiteen legges det vekt på at det er et mål å samlokalisere nødmeldingssentralene for brann og politi i samme bygg.

Les også: Politimesteren tviler på store endringer

Les også: – Trodde på bedre politi

Les også: – Vi mister 110-sentralen

Det betyr etter alt å dømme over og ut for 110-sentralen i Elverum, siden det ikke ser ut til å være aktuelt å legge hovedsetet for det nye Innlandet politidistrikt hit. Hamar, Gjøvik, Ringsaker og Lillehammer konkurrerer om å få hovedsetet. Hamar er favoritt.

Må kompensere

I en komitémerknad fra Ap, H, Frp og KrF blir regjeringen bedt om å utforme en kompensasjonsordning, som ivaretar kommuner som har investert i nye nødmeldingssentraler etter 2010. Venstre er ikke representert i justiskomiteen, men stiller seg også bak dette kravet.

Nesten ny sentral

Det er bare et par år siden den nye 110-sentralen for Innlandet åpnet i Elverum. Ifølge Nils-Erik Haagenrud, brannsjef i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen, dreide det seg om en investering på to til tre millioner kroner.

Det er Elverum, Våler, Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Alvdal, Rendalen, Folldal, Tynset og Tolga som eier Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

– Det er positivt at det legges opp til en kompensasjonsordning, som gjør at eierne vil få refundert noen utgifter, sier Haagenrud. Han viser til at utgiftene til sentralen i Elverum ikke ble så store, siden lokalene var på plass. Andre steder er det bygd helt nye lokaler for nødmeldingssentralene.

Samlokalisering er bra

Haagenrud sier videre at han er positiv til en samlokalisering av nødmeldetjenestene, men han mener at det ikke holder å samle nødmeldesentralene for politi og brann. Også de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene (AMK) må med.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken