Gå til sidens hovedinnhold

Nyskapende kunst hos Hamar kunstforening

Artikkelen er over 1 år gammel

Gåtefulle grafitt-tegninger og malerier, basert på historiske foto. Kristian Evju inntar Hamar kunstforening.

– Jeg er interessert i usannheter: Hvordan vi godtar mye vi ikke vet så mye om – så lenge historiene virker troverdige, eller i det minste underholdende. Arbeidene mine er usanne memoarer, malt og tegnet møysommelig og langsomt i et forsøk på å oppnå troverdighet, eller i det minste vakre løgner, sier Kristian Evju.

Hamar Kunstforening arrangerer nå sin første utstilling siden februar dette året.

– Vi starter med en utradisjonell og nyskapende kunstner. Kristian Evju arbeider med tegning og maleri. Arbeidene er beslektet med collage, men klipping, liming eller bruk av bildebehandlingsprogrammer er erstattet med blyant og papir, lerret og maling, forteller Elisabeth Rønnevig hos kunstforeningen.

. Uventede kombinasjoner av temaer og motiv skaper assosiasjoner og «fake news».

– I hans arbeider kan vi oppleve hvordan tilfeldig tilegnet kunnskap ofte danner grunnlaget for virkelighetsoppfatningen vår. Alle elementer i fotoene etterforskes og studeres grundig for så å rekonstrueres med troverdighet, som en langsom forfalskning der ulikhetene er så åpenbare at resultatet danner noe nytt.

Selv sier han at hans kreative prosess er så intuitiv som mulig, alt som han finner interessant får komme inn i arbeidet. Å skille livet fra kunsten bare begrenser tilfanget av inspirasjon. Bildene skapes organisk uten en plan i forkant.

Han frigjør arbeidene sine fra oppgaven som illustrasjon ved å male og tegne først, og stille spørsmål siden. Ofte leter han i arkiver, og bruker dokumentasjonen han finner som bygningsblokker, re-representert som fiksjoner.

Kristian Evju ble født i 1980 i Kongsberg, men bor og arbeider i London. Hans far var kunstner, og selv har han tegnet siden han var liten. Han studerte maleri og tegning ved Edinburgh College of Art senere Edinburgh og Chelsea College of Art, London, hvor han ble uteksaminert i 2011.

I 2007 vant Evju KEM’s debutantpris ved Høstutstillingen i Oslo. Han har vært nominert til blant annet Jerwood Drawing Prize og Brenda Landon Pye Portrait Prize. Han har vunnet Conté à Paris Drawing Prize ved Griffin Gallery i London, og har representert Storbritannia i Prix Canson prisen for arbeider på papir ved Louvre i Paris.

I 2019 hadde han utstillinger i Romania, London og New York og hans arbeider finnes også på gallerier i Oslo, Tyskland, Kina og Scotland.

Av The Times har han blitt anbefalt som en ‘artist to watch,’ så dette er en ung kunstner det er verdt å følge med på.

Utstillingen er kalt «Interventions», og åpner 22. august. Den blir stående fram til og med 6. september.