64-åringen oppsøkte Sandra Li med det han selv kaller «en litt brokete sykdomshistorikk.»

– Jeg har blitt behandlet for lymfekreft, har hatt hjertestans og litt slik smårusk, sier Hauge.

Det er nok ikke mange som vil kategorisere de nevnte medisinske utfordringene for smårusk, men at Hauge gjør det er en ganske så distinkt identitetsmarkør. Han fokuserer nemlig ikke på det. Han ønsker å se forbi det og det var det han ville ha hjelp til da han i samråd med fastlegen sin knakket på døra til Sandra Li i St. Olavs gate.

– Prøver hadde vist at jeg var i faresonen med tanke på å få diabetes 2 og det ville jeg virkelig ikke ha. I tillegg følte jeg at kroppen ikke fungerte skikkelig på grunn av medisiner. På det verst hivde jeg vel innpå en hel neve med medisiner om dagen, blant annet statiner som gjorde at muskulaturen føltes stiv og seig, forteller Hauge.

Statiner en gruppe legemidler som reduserer produksjonen av kolesterol i kroppen og en av bivirkningene kan være nettopp muskelplager slik Hauge beskriver.

– Trengte en støttespiller

Hamar Dagblad har ved et par anledninger tidligere skrevet om Sandra Li som i godt voksen alder sluttet i jobben som livsstilsveileder ved Medi 3 for å etablere eget foretak i stedet for å gå av med pensjon. Nå er Sandra Li Helse & Livsstil AS inne i sitt femte leveår og hennes kompetanse når det gjelder livsstilsendring har medført at flere fastleger i distriktet anbefaler henne. Det var også tilfelle for Hauge.

– Jeg hadde jo hørt om henne og diskuterte det med fastlegen min. Vi ble enige om at det kunne være en god idé. For at jeg skulle klare å ta de riktige grepene trengte jeg noen som kunne heie på meg fra sidelinjen og Sandra har vært min daglige støttespiller, sier Hauge.


Fokuserte ikke på vekt

Innenfor livsstilsendring er det ofte vektreduksjon som er dominant, men dette ble bare som bonus å regne for Hauge.

–Jeg hadde nok 20 kilo for mye uten at jeg egentlig tenkte så mye på det. I samtaler med Sandra tok vi opp dette med sukker, fett og karbohydrater, og hva de forskjellige tingene gjør med kroppen. Vekt ble etter hvert et tema og jeg merket jo etter hvert som jeg ble lettere at det ble mye enklere å gjøre sånne dagligdagse ting som å gå opp trapper og knytte skoene. Jeg opplevde både opp- og nedturer når det gjelder dette med vekta, men det har jeg ikke brydd meg så mye om så lenge livskvaliteten har blitt så utrolig mye bedre. Nå kjenner jeg at kroppen fungerer, blodtrykket er ikke høyt lenger og jeg er ikke lenger i faresonen med tanke på diabetes 2. I tillegg har jeg redusert medisinbruken betraktelig, forteller 64-åringen.

– Forsaker ingenting

Hauge er selverklært kakemons og tar seg fortsatt et stykke i ny og ne.

– Sandra legger ikke noen begrensninger på meg sånn sett, men hun har gitt meg verktøyene til at jeg nå kan ta kunnskapsbaserte valg i hverdagen. Det holder med et kakestykke og det er fullt mulig å ta bare en kopp kaffe om du møter venner på kafé, sier en engasjert Hauge som føler at Li har gitt ham innpass til et gastronomisk univers han ikke hadde mye kjennskap til.

– Jeg spiste jo grønnsaker før også, men tør påstå at jeg spiser 75 prosent mer nå. Jeg har oppdaget så fantastisk mye god mat, så for min del har det ikke vært snakk om å forsake noe som helst. Kvaliteten på det jeg sitter igjen med er verdt ti ganger mer. Enkelte spør hvor lenge jeg skal gå på denne kuren. Men dette er ingen kur, dette er permanent og for meg er det helt uproblematisk. Jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe med livsstilen for ikke å få blant annet diabetes og da tar jeg valgene mine basert på det, sier han.

Dette er som musikk i livsstilsveilederens ører.

– Det er helt vesentlig å ta ansvar for egen helse og her har Odd vært helt fantastisk. Han skjønte fra starten at dette var opp til ham. Han var klar på at han trengte hjelp og få klarer dette helt alene, sier Li som ikke legger opp til noe rigid regime for kundene sine.

–Jeg skal gi dem det verktøyet de trenger for å kunne leve litt smartere. Folk lever veldig forskjellige liv og jeg må legge opp et kosthold det er realistisk at de kan mestre. For det er gjerne dette med overvekt, kolesterol og diabetes folk vil ha hjelp til og da er det kostholdet det er naturlig å se på først. Det er det som er nøkkelen for å komme videre. Fysisk aktivitet er også veldig viktig i en livsstilsendringsprosess, men dette må slik som med kostholdet tilpasses individuelt. Da kartlegger vi gjerne hva og når de spiser og hvorfor de spiser akkurat dette. Alle får en matdagbok hvor de fører opp alt de spiser og så ser vi på denne under fire øyne når vi møtes igjen. I tillegg går vi litt i dybden på livet de lever. Sover de nok? Stresser de mye? Dette er faktorer som i stor grad påvirker vekta. Min tilnærming er at jeg ønsker å bli godt kjent med klientene mine, derfor er det kun individuell oppfølging. Alle har sin livshistorie og sitt utgangspunkt, og det kan være ulike årsaker til at de har behov for en livsstilsendring. Dette kan være vanskelig å komme inn på om det kun er undervisning i grupper, sier Li som er en svoren motstander av begrepet slanking.

– Det har kort horisont. Det å forandre livsstil er noe som tar tid og det er dette langsiktige perspektivet jeg vil at klientene mine skal tilegne seg, sier hun.

Sunn mat er fort gjort

Hun forteller at det er dette med planlegging og struktur som er grunnmuren når en livsstilsendring skal gjennomføres. Benjamin Franklin sa en gang at «If you fail to prepare, you are preparing to fail

Altså, mislykkes du i å forberede deg forbereder du deg på å mislykkes. Det kan gå på så enkle ting som hva av matvarer man har tilgang på.

– En god start kan være å støvsuge kjøkkenet for usunne fristelser. Det man ikke har, tar man heller ikke. Ren mat og grønnsaker, gjerne økologiske får jeg nesten ikke understreket viktigheten av sterkt nok. Det er noen som tror det tar lang tid å lage maten fra bunnen av, men hvis du tilbereder grønnsaker mens laksen ligger i stekeovnen tar det ikke noe lengre tid enn å steike en Grandiosa, sier hun.

– Tar du deg ikke tid til det må du ta deg tid til å være syk senere, skyter Hauge inn.


– Motiverende med Odd

Inne i sitt femte år som selvstendig har nå 67 år gamle Li jevnt tilsig av klienter og noen har faktisk vært med henne gjennom hele perioden. Mange har fått nødvendig hjelp for å lære seg å leve på en annen måte og hun finner en ekstra drivkraft i slike resultater som Hauge har oppnådd.

– Det som har skjedd med ham er jo helt magisk og resultatene hans er motiverende. Det er slik som gjør det ekstra gøy for meg å drive med dette. Det å bidra til at folk får en bedre helse, en helt annen livskvalitet og blir stolte av seg selv er noe som gjør meg veldig glad, avslutter hun.