Se bildene fra leiligheten og hybelen under.

– Her var det spindelvev, støv og rot, sier markedskonsulent Andrea Tangen og markedskoordinator Stine Østby Nilsen i Sparebanken Hedmark.

De jaktet på en leilighet Hamar som kunne leies for å ha boligkvelder for unge. Lite ante de om at det var to boliger i bankkvartalet som tilhørte banken og som hadde vært urørt i flere tiår.

Mange edderkopper

Vi går gjennom en labyrint av moderne kontorer før vi kommet til oppgangen i Granittgården. I fjerde etasje ligger bankdirektørleiligheten som huset Sparebanken Hedmarks tidligere ledere. En fasjonabel leilighet.

Men de inntil nylig godt bevarte hemmelighetene ligger i etasjen over.

Her fant nemlig Nilsen og Tangen igjen en ubrukt vaktmesterleilighet og en hybel på tips fra en kollega.

Det er utrolig at banken har glemt sine egne leiligheter. For boligene ville normalt sett vært svært attraktive på boligmarkedet bare på grunn av beliggenheten. Fra vinduene har man nemlig en panoramautsikt over Hamar stasjon og Mjøsa.

– Leiligheten er ikke brukt siden tidlig på 80-tallet, av en vaktmester som bodde der da. Hybelen ble brukt til pendlere utenfra som kom til banken og som hadde et behov for å sove over på Hamar, forteller Nilsen.

De har brukt sommeren på å rydde og vaske leilighetene.

– Det var mange edderkopper her, sier Nilsen og ler.

Kjøleskapet og alt annet av kjøkkeninteriør oser av 50- eller 60-tallet. Varmtvannsberederen er forhistorisk med en advarsel om «overkoking» dersom den ikke skrus av. Vegger og tak har skrikende farger i gult, oransje eller brunt. Tapeter og gardiner er i psykedeliske 60-tallsmønstere.

– Er det ikke kult? undrer Nilsen.

Luksusfellen-besøk

Nå tar banken i bruk leiligheten og hybelen til visning for unge for å demonstrere hva som kan møte dem av oppussingsbehov ute i markedet.

Den kjente Lukusfellen-personligheten fra TV3, Magne Gundersen, skal sammen med en eiendomsmegler fra Eiendomsmegler1 møte 24 unge boligkjøpere tirsdag for å snakke om hva som møter de i markedet og komme med konkrete tips.

Hallgeir Kvadsheim kommer til Hamar for å holde en tilsvarende kveld 15. oktober.

Tanken er at boligene i toppen av Granittgården skal brukes til å gi de unge tips om hva de må være ekstra nøye med å se etter på visning. Og her skal man kunne demonstrere forskjellene mellom bruttoareal, bruksareal og p-rom.

– Det er lettere å forstå når du ser ting og får dem forklart, også er det kanskje lettere å komme på hva du skal spørre om når du står inne i en slik bolig, framfor å sitte å høre på et foredrag i et auditorium, sier Nilsen.