Her er sparebanksjefens råd for privatøkonomien i 2019

GODE RÅD: Konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet. Richard Heiberg tror hedmarkingene får et like godt økonomidk år i 2019 som i 2018.

GODE RÅD: Konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet. Richard Heiberg tror hedmarkingene får et like godt økonomidk år i 2019 som i 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Richard Heiberg har trua på at 2019 blir et godt økonomisk år i Hedmark. – Lev som normalt, sørg for å ha litt penger på lur, og bruk penger på det du trenger, men unngå dyre forbrukslån, er hans råd.

DEL

Han har sett i glasskula, eller snarere tolket signalene rundt oss, og svarene i forventningsundersøkelsen som banken har gjort i Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus. Den viser at hedmarkingene er optimistiske i forhold til egen privatøkonomi også i 2019.

Heiberg tror det stemmer, og at 2019 blir et minst like godt år som 2018 for privathusholdningene i Hedmark.

– Det er en del uro på børsene rundt omkring, blant annet som følge av britenes Brexit og handelskrigen mellom USA og Kina, men det betyr lite for den jevne hedmarking. Her er det nesten ikke arbeidsledighet, og fast inntekt er det viktigste for privatøkonomien, sier Heiberg.

– Kronekursen er lav, og det er gunstig for bedrifter som produserer varer for eksport, og for reiselivsnæringen i fylket. Lav kronekurs betyr at det blir billigere for utlendingene å feriere i Trysil. Dermed kommer det flere utenlandske turister hit.

Renteoppgang og høyere strømpris

De mørke skyene i privatøkonomiens horisont er en varslet renteoppgang og dyrere strøm.

– Renteoppgangen som er varslet er to ganger en økning på et kvart prosentpoeng. Det bør være overkommelig for de fleste. Rentenivået har vært unaturlig lavt lenge og bør justeres. Alle med boliglån må ta høyde for at lånet kommer til å øke, men ikke til uakseptable høyder, fortsetter Heiberg.

Han tror mye av de økte utgiftene vil kompenseres av et godt lønnsoppgjør.

– SSB opererer med en forventet lønnsvekst på 3 prosent og forventet prisvekst på 2,5. Det ligger an til en reallønnsvekst neste år, sier Heiberg.

– Unngå dyr forbruksgjeld

– Hva er dine råd for en god privatøkonomi i 2019?

– Unngå dyre forbrukslån og bruk av kredittkort. Det er greit å betale med kredittkort på restaurant i utlandet, men sørg for å betale regninga med en gang du kommer hjem, ellers blir det veldig dyrt. Det er lurt å spare litt så en har noe på lur om vaskemaskina skulle ryke eller noe annet uforutsett skulle skje, så slipper en dyr forbruksgjeld, sier Heiberg.

– Ellers er rådet å leve som normalt og kjøpe det du trenger. Jeg har tro på at 2019 blir et bra år sjøl om det er litt bustete ute i verden. Børsene kommer tilbake. De som har aksjer i børsnoterte selskaper har forhåpentlig et langt perspektiv på investeringen. Ikke få panikk og selg mens prisene er lave.

– Den grønne økonomien kommer

– Vil den nye, grønne økonomien komme til å slå positivt ut for Innlandet?

– Det kommer den til å gjøre, men det vil ta lang tid. Fossile energier blir dyrere, over tid kommer økonomien til å bli grønnere og grønnere. Det er en fordel for Innlandet, og ikke minst for klimaet og miljøet, sier Richard Heiberg.

Artikkeltags