Denne bedriften reduserte plastbruken med over ett tonn

KLARGJØR: Daglig leder Sigbjørn Gregusson og systemansvarlig Arne Simensen klargjør pp-plast til gjenvinning.

KLARGJØR: Daglig leder Sigbjørn Gregusson og systemansvarlig Arne Simensen klargjør pp-plast til gjenvinning.

Artikkelen er over 1 år gammel

BioBank AS på Hamar har gjennom enkle tiltak redusert plastbruken med over ett tonn på ett år.

DEL

Et vanlig laboratorium produserer rundt fem tonn plast på ett år, og i BioBank genereres det tre tonn. Mye av avfallet er plast fra engangsartikler.

Dette har de nå klart å redusere med rundt 30 prosent.

– Hos oss var nøkkelelementet at denne prosessen måtte beskrives på forhånd, ikke tas tilfeldig. Alle de ansatte var motiverte til det, og bidra sterkt, sier daglig leder Sigbjørn Gregusson til Østlendingen.

Gregusson deltok i 2017 på et seminar om sirkulærøkonomi, som ble starten på endringene i bedriften. Han forklarer at utfordringen med å senke plastbruken må settes på dagsordenen som en sak bedriften reelt ønsker å gjøre noe med.

– Man må finne ut hvor det genereres de største plastmengdene og hvilke prosesser det er knyttet til. Drøft så løsninger, snakk med ansatte, leverandører, renovasjonsselskap, og velg ut tre eller fire tiltak som monner, forklarer han.

BioBank AS ligger på Hamar, og er den nasjonale biobanken for fisk, husdyr og planter.

Gjennom smarte innkjøp, vask av plastartikler og resirkulering har bedriften redusert selve forbruket med nesten 70 prosent.

Flere tiltak som er gjort, er blant annet hver tredje uke sender bedriften én kubikk med polypropylen til gjenvinning, samtidig som bedriften har blitt bedre til å sortere avfall, og bruke pappesker om igjen.

Bedriften har også begynt produksjon av egen pappemballasje, som de lagrer ørevevsprøver i.

– Vi er stolte over å ha mer enn halvert det vi kaster i plast, sier Gregusson.

BioBank AS er medlem i den bærekraftige matklynga NCE Heidner Biocluster. De er Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Samlet utgjør klyngen en omsetning på over 66 milliarder kroner, og har cirka 15.000 ansatte.

Artikkeltags