Fra lita bygd til firesifret antall arbeidsplasser

Da Ivar Olrud på begynnelsen av 60-tallet åpnet bensinstasjon og motell på området som i dag heter Olrud Handelspark, var det mange som rynket på nesen. Siden har søndre Ringsaker og Furnes opplevd en enorm utvikling, og Nydal er nå udiskutabelt kommunens tredje største tettsted. To store aktører preger i dag utviklingen.

DEL

For nesten 60 år etter at Olrud etablerte seg, kan administrerende direktør Øystein Holtet i Olrudgruppen AS fastslå at kritikernes bekymring ikke slo til.

– Det begynte på 60-tallet, da Ivar Olrud begynte å satse på Snarud (etter garden rett bortenfor, red.anm.), som det het. Det ble bygget bensinstasjon og motell, og det var ingen som skjønte hvorfor han begynte der. Det var så langt unna andre virksomheter. Det var mange i Ringsaker og Hamar som ikke kunne fatte at det skulle være lønnsomt å drive der, sier Holtet.

Siden har Olrudgruppen bidratt til å utvikle et stort antall arbeidsplasser i Furnes.

– Det som kjennetegner Olrudgruppen, og det som jeg føler vi er gode på, er å finne tomter hvor vi ser at det vil bli aktivitet i framtida, og hvor det er muligheter for å skape aktivitet, sier Holtet.

– Så at Nydal ble viktig

For etter at Ivar Olrud først begynte med bensin og overnatting, utviklet Olrud Handelspark seg med årene til et stort handelssenter mellom Hamar og Brumunddal.

I dag finner du blant annet to matvareforretninger, hotell, restaurant, byggvare og sportsforretning i på stedet. I 2014 solgte Olrudgruppen handelsparken til Salto Eiendom, og var for lengst i gang med andre prosjekter sør i Ringsaker.

I 2007 gikk startskuddet for byggingen av «bilbyen» i Nydal, der flere store bilforhandlere dominerer landskapet.

– Det var da utviklingen i nyere tid for alvor begynte. Før 2007, var det bensinstasjon og noe annet småtteri på stedet der, sier Holtet, og fortsetter:

– Vi så at Nydal kom til å bli et sentralt knutepunkt, og vi så at det området kom til å bli mer og mer attraktivt. Det ville bli et knutepunkt mellom E6 og lokaltrafikken. Det knutepunktet mistet vi på Olrud Handelspark, da de la om E6 til OL i 1994. Det er selvsagt fortsatt mye trafikk på Olrud, men vi så et større potensial i Nydal, forklarer han.

– IKEA var avgjørende

Og det var på grunn av beliggenheten tett på både E6 og en viktig lokalveg, samt nærheten til både Hamar og Brumunddal, at IKEA i 2015 åpnet dørene til sitt nye varehus i Nydal.

– Det var den tomta i Innlandet de mente egnet seg best, sier Holtet.

Siden har møbelgigantens etablering blitt en katalysator for videre næringsetablering i området.

– IKEA var slik sett en avgjørende faktor. Det var når det ble klart at IKEA ville etablere seg her, at vi skaffet oss nye tomter rett på andre siden av E6, sier Holtet.

Per i dag har kjøkkenforhandleren Kvik og Møbelringen etablert seg i det som Olrudgruppen kaller IKEA Handelspark Nord. Snart vil også burgergiganten Burger King bygge her, og Volmax er straks i gang med å bygge sitt nye bygg nederst på tomta.

– Det er plass til flere?

– Vi er omtrent halvvegs i utviklingen av hele IKEA Handelspark på begge sider av E6. Vi ser for oss at det blir bygget dobbelt så mye som nå. Det vil si 50 000 kvadratmeter til, svarer Holtet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Olrudgruppen: Vegard Strøm (t.v.) og Øystein Holtet.

Olrudgruppen: Vegard Strøm (t.v.) og Øystein Holtet. Foto:

– 1000 arbeidsplasser

– Hvor mange arbeidsplasser har dere bidratt til å skape sør i Ringsaker og i Nydal?

– På de tomtene vi har utviklet, så begynner det å nærme seg 1000 arbeidsplasser, svarer Holtet.

– Er det flere områder som kan utvikles her sør i kommunen nå?

– Det som det er regulert for nå, er vel det vi kan forvente at det skal bli. Men hva som skjer om 10 til 15 år, det vet man aldri, svarer den administrerende direktøren.

Holtet mener Olrudgruppen har det meste av æren for at søndre del av Ringsaker har opplevd stor næringsutvikling.

– Utviklingen her i søndre Ringsaker er det først og fremst Olrudgruppen som har gjennomført. Vi er hovedårsaken til denne utviklingen. Vi har bygd sten for sten, og vi har tenkt langsiktig. Man må også regne med å legge ut noen penger og blø litt, før det kommer inn noen penger. I slike prosjekter, er det ikke sikkert man kan høste før etter 10 til 15 år. Siden har det kommet flere aktører til, og det mener vi er bra, sier han.

(Artikkelen fortsetter under kartet. Klikk på det for å navigere og zoome)

– Spennende område

Reinert Seljeskog er administrerende direktør i den andre store aktøren i søndre Ringsaker, Tema Eiendom AS.

Selskapet står bak den nye handelsparken Åker E6 rett nedenfor Olrud Handelspark, og eier i tillegg området der blant andre Volmax, Circle K og en dekkforretning holder til i dag.

Ringsaker Blad omtalte også nylig at Ahlsell er i ferd med å flytte inn i et nytt bygg på dette området.

I tillegg eier Tema Eiendom flere eiendommer på det eldste næringsområdet i Nydal, Øvermarka, der de blant annet bygget den nye Kiwi-butikken, som sto ferdig i 2016. Selskapet rykket inn i Nydal på begynnelsen av 2000-tallet, og Seljeskog anslår at det nå er om lag 200 arbeidsplasser i byggene de eier i søndre Ringsaker.

– Vi kjøpte de første byggene i Øvermarka for om lag 15 år siden, og vi gikk på samme tid inn og kjøpte hele Volmax-området, sier Seljeskog til Ringsaker Blad, og fortsetter:

– Det er et spennende område, og det som er spennende med Nydal, er nærheten til Hamar, som gjør at det er mye aktivitet og et fint område for mange å lokalisere seg. Samtidig er det nærme mye folk i Ringsaker, og det er tett opp mot E6. Det er en god logistikk, sier han.

– På oppløpssiden

I handelsparken Åker E6, et område på 160 mål, har så langt Byggmakker etablert seg. Biltema er i teorien klare til å flytte ned fra Olrud, men Fylkesmannen har anket Ringsaker kommunes avgjørelse om å gi dispensasjon fra reguleringsplanen, som tilsier at området skal brukes til plasskrevende handel. Fylkesmannen mener varehuset ikke faller inn under denne kategorien.

Seljeskog forteller at det flere aktører som snuser på å etablere seg på området, som ligger mellom E6 og Olrud Handelspark.

– Nå det gjelder Biltema, så er det en anke det jobbes med. Men vi har flere andre aktører som er nesten klare. Vi er på oppløpssiden i kontraktsforhandlingene der, sier han, og legger til at han ikke kan si noe om hvem disse aktørene er nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi har en del å jobbe med

– Er det rom for mer næringsutvikling i søndre Ringsaker, enn det som er regulert nå?

– For vår del, så har vi en stor og viktig oppgave med å få etablert aktivitet og få progresjon i handelsparken Åker E6. Vi utelukker aldri oppkjøp, men vi vil nok ha fokus på å utvikle den. Vi har også ledige arealer på Volmax-området, og vi merker også noe pågang der. Der er det mer å gjøre. Vi skal stramme opp området. Det vi eier på østsiden av E6, Øvermarka, utgjør om lag 15 mål. Volmax-området er på rundt 55 mål og Åker E6 er 160 mål. Vi har en del å jobbe med i det vi har, svarer Seljeskog.

– Det bygges, og det skal bygges, også mye boliger i området. Har dette også en effekt på næringsutviklingen?

– At Norgesgruppen og Kiwi etablerte seg, var et klart resultat av de boligfeltene som er regulert inn, og de planene som er der. De har tenkt langsiktig. Vi hadde noen runder om det var grunnlag for en dagligvare der, og slik de uttrykker seg nå, så er de fornøyd med utviklingen, svarer den administrerende direktøren.

– Olrudgruppen er en annen stor aktør i området. Hvordan ser du på at to store utbyggere opererer på samme sted?

– Konkurranse vil det være alle steder. Vi tror det kan være en vinn-vinn situasjon med flere etableringer. Vi visste om de, og de visste om oss, og vi er vant til konkurranse, og tror det er bra å kunne samle flere typer virksomheter i samme område, avslutter Seljeskog.

Artikkeltags