Slik stopper Hamar-firmaet avfallsbander hos Elkjøp

OVERVÅKNING: Systemoperatør Ørjan Frankmoen må følge godt med på 40 Elkjøp-butikker. Her er han sammen med teknisk sjef Kjetil Kvinge og daglig leder Ståle Solberg i Onsite Security.

OVERVÅKNING: Systemoperatør Ørjan Frankmoen må følge godt med på 40 Elkjøp-butikker. Her er han sammen med teknisk sjef Kjetil Kvinge og daglig leder Ståle Solberg i Onsite Security. Foto:

– Jeg har sett mye rart, sier systemoperatør Ørjan Frankmoen hos Onsite Security. Fra vaktsentralen på Hamar overvåkes nå 40 Elkjøp-butikker over hele landet.

DEL

Se bilder fra forsøkene på avfallsraid nederst i saken.

Bilder fra overvåkningskameraer viser menn i hettegensere som lusker rundt i mørket etter åpningstid.

Ørjan kan ta mikrofonen og gi beskjed om at de fjerner seg. Etterkommer de ikke ønsket, så blir situasjonen straks mer alvorlig.

– Forsøker folk seg likevel på å ta seg inn, ringer vi politiet. De er veldig motiverte og handlekraftige i slike situasjoner fordi de vet at mennesker som holder på med dette her også holder på med en god del annen kriminalitet, forteller daglig leder Ståle Solberg i Onsite Security.

Krevde rydding

På NRK Brennpunkt ble problemet med norsk elektroavfall på avveie belyst. En kriminalitet som har veldig store miljøkonsekvenser.

Billige varebiler kjøpes i Norge, fylles med elektroavfall stjålet utenfor norske elektrokjeder og fraktet med ferge til Afrika. Her blir bilene solgt fordi de er vanskelige å få tak i, og det betales godt for elektronikken.

Elektroavfallet strøs ut over bakken og man tenner opp åpne bål for å brenne av gummien av ledninger. Kompressorer i frys og kjøl tas ut. Verdien ligger i metallene som folk selger og livnærer seg på. En milliardindustri på verdensbasis.

En rapport fra FN estimerer at verden produserte 45 millioner tonn EE-avfall bare i 2016. I Norge forsvinner en fjerdedel av det vi kaster.

De store elektrokjedene som behandler elektroavfall fått pålegg om at avfallet som leveres inn heretter skal sikres bedre før det havner i gjenvinning.

– Mange organiserte bander har forsynt seg av avfallet. Vi ser veldig mange biler med ikke-norske skilter på våre overvåkingsbilder som tydeligvis har satt dette i system, sier Solberg.

I Hamar har Onsite Security utviklet helt spesielle kamera- og overvåkningsløsninger:

– Vi har gjort tilpasninger på teknologien vår, som vi har levert til andre aktører rundt levering av avfall på feil sted, og laget et system for Elkjøp som vi har lyktes godt med.

NY TEKNOLOGI: Ståle Solberg og Onsite Security forsøker stadig å utvikle overvåkningsteknologien.

NY TEKNOLOGI: Ståle Solberg og Onsite Security forsøker stadig å utvikle overvåkningsteknologien. Foto:

Selskapet startet uttestingen med et prøveprosjekt hos Elkjøp Lørenskog. Der ble hele 35 tyverier avverget i løpet av den første helgen overvåkingssystemet var i drift, og 71 kunder ble bedt om å komme tilbake med EE-avfallet sitt i butikkens åpningstider.

Onsite Security krevde at butikkene ryddet før stengetid, og sørget for at området for innlevering av avfall ble sperret for allmennheten når butikken var stengt.

– Vi startet med å få kontroll over områdene rundt elektronikkbutikkene etter stengetid. For at noen skal få stjålet noe så må de heretter bryte seg inn i containere og skur, og vi passer vi på at det ikke skjer, sier Solberg.

– Dette er et problem vi over flere år har forsøkt å finne en løsning på. Med Onsite Security kom heldigvis løsningen, sier miljøsjef Vebjørn Eilertsen i Elkjøp.

Blir flere ansatte

– Hva betyr Elkjøp-kontrakten for dere på Hamar?

– Det betyr at vi vokser og nå er cirka 40 ansatte. I fjor ble vi 12 flere ansatte og innen utgangen av dette året skal vi være flere. enda Og det gir vår bedrift nok et bein å stå på i forhold til en internasjonalisering, noe som gjør at vi kan operere i land utenfor Norge, sier Solberg.

– Andre kjeder som er interesserte i deres tjenester?

– Vi er i kontakt med mange selskaper som samarbeider med elektrokjedene rundt avfallshåndtering. Vi utelukker ikke flere avtaler på sikt. Nå jobber vi med å videreutvikle løsningen slik at den er fullt funksjonell også på dagtid.

OnsIte Security ble etablert i 2013 og har over flere år vært inkubatorbedrift hos Klosser Innovasjon.

Etter noen år med forskning og utvikling har selskapet kommet seg over i en kommersiell fase.

I fjor omsatte de for 11,1 millioner kroner, med et estimert overskudd på rundt 10–15 prosent.

Artikkeltags