– Vi trenger flere gründere

LØFT: Næringssjef i Stange, Erik Habberstad, rådgiver Mari Hulleberg fra Landbrukskontoret, daglig leder Eli Bryhni i Hamarregionen Utvikling, forretningsutvikler Berte Sollerud Helgestad fra Hamarregionen Utvikling, næringsrådgiver Heidi T. Karlsen fra Ringsaker kommune, Gina Gubberud fra Gubberud Gård og Tore Løvås fra AlphaEntrance slår et slag for et løft av gründermiljøet på Hedmarken.

LØFT: Næringssjef i Stange, Erik Habberstad, rådgiver Mari Hulleberg fra Landbrukskontoret, daglig leder Eli Bryhni i Hamarregionen Utvikling, forretningsutvikler Berte Sollerud Helgestad fra Hamarregionen Utvikling, næringsrådgiver Heidi T. Karlsen fra Ringsaker kommune, Gina Gubberud fra Gubberud Gård og Tore Løvås fra AlphaEntrance slår et slag for et løft av gründermiljøet på Hedmarken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Lær av andre og unngå å gjøre feilene andre har gjort før deg, sier gjengen som slår et slag for gründerne i regionen.

DEL

Med inspirasjonskvelder og etablererkurs skal gründerspirene på Hedmarken løftes opp og fram.

Potetsuksess på Nes

Årlig avvikler kommunene på Hedmarken sammen med Hedmark fylkeskommune to inspirasjonskvelder.

– Til inspirasjon for dem som går rundt med en drøm de vil realisere, eller til de som trenger nye tanker rundt videre drift, sier daglig leder hos Hamar-regionen utvikling, Eli Bryhni.

Tirsdag er det ventet at festsalen i Hamar Teater blir fylt med over 200 etablerere og aktører.

Hit kommer Skatt Øst, Innovasjon Norge, NAV, Klosser (tidligere Hedmark Kunnskapspark), AB Utvikling, regnskapsfirma og andre.

I tillegg: Tre foredragsholdere, med ulike perspektiv, som skal fortelle om sin reise, fra idé til realisering, og om veien videre.

Hit kommer Hedmarks Gaselle-vinner, RUN, som har slått seg opp på brett- og sportsutstyr, for å holde foredrag. PR Praktiske Realfag skal spre entusiasme.

Og Gina Gubberud, fra Gubberud Gård på Nes og Tore Løvås fra billettappfirmaet Alpha Entrance i Hamar vil fortelle sine historier.

– Vi startet opp i det små da vi fikk ideen om å ta tilbake noe av jorden som var blitt forpaktet bort. Drømmen var å dyrke nypoteter og noen grønnsaker. Vi hadde lite utstyr, men satte i stand gamle landbruksredskaper som vi fant igjen. Det ble veldig ... håndarbeid, sier Gina Gubberud og smiler.

Siden oppstarten i 2013 har omsetningen pekt oppover for minibedriften på gården på Nes, selv om Gina og samboer Jan Cato Lystad ikke har tatt steget ut ved å si opp jobbene sine.

Nå leverer de Gubberudpoteter til et eksklusivt utvalg av utsalgssteder.

– Vi får veldig skryt for smaken på potetene og kvaliteten på det vi leverer. Faktisk så starter vi såingen mens det ligger en halv meter med snø på jordet. Under duk spirer potetene slik at vi kan tilby tidligpoteter allerede i slutten av mai. Tidligst på Østlandet.

– Hva er ditt budskap til gründerne?

– Start gjerne i det små, men tør å satse, sier Gubberud.

Billettapp og Argentina

Tore Løvås er medeier i AlphaEntrance, som har spesialisert seg på billettsalg gjennom app til sports- og kulturarrangementer.

Tomannsbedriften har holdt på i tre år og er lokalisert i Klossers lokaler på Hamar, men har satt ut utviklingen av appen til et miljø i Argentina, sør for Buenos Aires.

– Ruter i Oslo brukte hundrevis av millioner kroner på et billettsystem. Men når en smarting kom med en app, så ble det det som folk foretrakk. Historien illustrerer at folk vil bruke telefonen til billettkjøp, sier Løvås.

– På kundelista står HamKam, Lillehammer Ishockey og Storhamar Håndball. Og flere andre lag i Vestfold og Østfold.

– Da man solgte 8.000 billetter til storoppgjøret mellom Lillehammer og Storhamar i Kristins Hall, så skjedde det gjennom vår app.

Og nå begynner også kulturlivet å interessere seg i Hamar-firmaets løsninger.

Gammelgründere

– Inspirasjonskveldene er spennende, og vi har fått en god miks i forhold til kjønn og alder. Det er nemlig ikke bare unge folk ønsker å starte ny virksomhet. Også eldre er godt representert, sier næringsrådgiver Heidi T. Karlsen fra Ringsaker kommune, som også er prosjektleder i Gründerparken i Brumunddal.

– Og ta gjerne med en venn om man synes det er skummelt å gå alene. Bare snus på det som skjer. Ingen vil kreve noe av deg. Bruk arrangementene til å få oversikt, og bruk de til å skaffe nettverk, skyter forretningsutvikler Berte Sollerud Helgestad fra Hamarregionen Utvikling inn.

Fylkeskommunen byr i tillegg på to etablererkurs i året. Her går AB Utvikling igjennom alt man trenger å vite som etablerer, fra valg av selskapsform og utvikling av forretningsplan, til markedsføring.

Og for innvandrere og flyktninger og andre som ikke har norsk bakgrunn, tilbys forkurs i forkant av etablererkursene.

De neste etablererkursene avvikles 13. februar inne på Park i Hamar, og 28. mars på Stange bibliotek.

– Erfaringen er at de som drar på disse kursene har større sjanse for å lykkes enn de som ikke gjør det, sier Sollerud.

– Det er kjempeviktig for vår region at man får opp gründertakten, og ikke mange vet om hvilke støtteordninger som finnes og hva slags hjelp og støtte man kan få ved å knytte seg opp mot nyttige miljøer og ressurspersoner.

– Man står ikke alene.

Artikkeltags