Slik skal de investere 100 millioner kroner

PÅ LETING: Nå starter managing partner i Skagerak Maturo, jakten på tidligfasebedrifter. Fylkesråd Thomas Breen, Hedmark fylkeskommune og administrerende direktør i Sparebankstiftelsen Hedmark, Tore Anstein Dobloug, har allerede skaffet pengene.

PÅ LETING: Nå starter managing partner i Skagerak Maturo, jakten på tidligfasebedrifter. Fylkesråd Thomas Breen, Hedmark fylkeskommune og administrerende direktør i Sparebankstiftelsen Hedmark, Tore Anstein Dobloug, har allerede skaffet pengene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Såkornfondet «First Seed» er lansert. De neste årene skal 100 millioner investeres i selskaper i Hedmark.

DEL

Les også: Lager gigantfond for nye bedrifter

– Vi kommer ikke til å investere i bedrifter som vil bli kretsmestere i Hedmark. Heller ikke best i Norge. De som vi satser på må ha internasjonale ambisjoner, varsler managing partner Erik Tønnessen hos Skagerak Maturo.

– Solide resultater

Under et stort foto av Hjalmar «Hjallis» Andersen i Sparebankstiftelsen Hedmarks lokaler i fjerde etasje på CC Hamar fortalte han om kravene og ambisjonene når pengene fra det nye gigantfondet etterhvert skal deles ut til oppstartsbedrifter i Hedmark.

– Det var raske løpere på skøytebanen i Hamar. I dag er tempo viktig når man skal etablere bedrifter. Det må skje fort, hvis ikke blir du løpt forbi, sa Tønnessen.

Hedmark fylkeskommune og Sparebankstiftelsen Hedmark offentliggjorde i juni at de kom til å etablere et nytt såkornfond, med hele 100 millioner i potten til gründere i Hedmark.

Fredag er fondet offisielt i gang, og man kunne på en pressekonferanse presentere hvem som er blitt valgt til forvalter av superfondet.

Det er Skagerak Maturo som i dag har sju ansatte i Kristiansand, Oslo og Skien. De forvalter to andre nasjonale såkornfond og har cirka 700 millioner kroner under forvaltning.

– Vi har valgt på øverste hylle. Skagerak Maturo har levert solide resultater, og de har et slagkraftig kompetansemiljø som har jobbet med mange bransjer. De skal gjøre 95 prosent av jobben og sørge for at investeringene blir vellykket, sier Sparebankstiftelsen Hedmarks administrerende direktør, Tore Anstein Dobloug.

Det anslås at fondet skal investere i mellom åtte og femten selskaper.

Tønnessen sier de spesielt kommer til å lete etter oppstartsbedrifter innen tech, som kan favne mange næringer.

– Målet er å gå inn med penger og kunne selge etter åtte til ti år slik at fondet får tilbake penger til å reinvestere nye satsinger.

– Det viktigste er menneskene. En halvgod idé med gode ledere kan bli veldig vellykket sammenlignet med en god idé med feil ledelse. Men, produktet bør jo også være unikt.

Selger vinnerne

– Hvordan jobber dere med gründerne, Tønnessen?

– Vi jobber grundig seks til tolv måneder før vi gjør investeringen. I de første møtene blir vi kjent med menneskene, tankesettet og teknologien de jobber med. Og de må bli kjent med oss, for dette blir som et ekteskap. Vi skal jo etterhvert gå inn som eiere og styre. Og vi må bli enige om veien helt fram til selskapet skal selges, for på et tidspunkt skal vi ut og penger skal inn i fondet igjen.

– Vi jobber deretter fram en forretningsplan, hvor vi ser på likviditet og kapitalbehov de nærmeste tre-fem årene. Også investerer vi i transje, slik at vi kan sette en stop-loss og dra i snora dersom satsingen ikke ser ut til å bli vellykket.

På et tidspunkt skal fondet trekke seg ut og kjøpere skal inn:

– Ingen kretsmester kan selges. Det er ingen som kjøper en landsmester i Norge. De bedriftene vi har solgt har alltid fått et internasjonalt fotfeste, sier Tønnessen, som tidligere har vært banksjef i Sparebanken Sør og konsernsjef i Gjensidige.

LEDER FONDET: Erik Tønnessen, managing partner i Skagerak Maturo, skal lede forvaltningen av First Seed.

LEDER FONDET: Erik Tønnessen, managing partner i Skagerak Maturo, skal lede forvaltningen av First Seed. Foto:

I løpet av en tolvårsperiode hevder Skagerak Maturo å ha skapt over 1.000 arbeidsplasser i Norge.

– Og vi har bidratt med over en milliard kroner ved siden av egne penger, for når vi investerer fem millioner kroner i en virksomhet så kommer vi aldri til å gjøre det alene, sier Tønnessen.

Nytt tankesett

– Det er veldig viktig for at vi skaper noen nye vekstvinnere i Hedmark. I regionen så finnes det mange spennende miljøer som har en masse muligheter, sier Dobloug.

Men fylkesråd Thomas Breen mener at det må jobbes med kulturen i Hedmark, som ikke er kjent for å være noe foregangsfylke på startups.

– Jeg er ikke slem når jeg sier at vi må jobbe med den kulturelle biten, og at vi blir altfor lett fornøyde i Hedmark. Vi vil ikke ut og ta andre markeder. Fondet vil kanskje gjøre noe med den kulturen, og flere vil kanskje tørre å ta risiko.

Ved etableringen varsler Tønnessen at de nå starter jakten på en lokal forvalter som vil sitte i fjerde etasje på CC Hamar, i nabolokalene til Sparebankstiftelsen Hedmark.

First Seed

Såkornfondet «First Seed» er bygget opp via innskudd på 50 millioner kroner fra Hedmark fylkeskommune og 50 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen Hedmark. Pengene skal kun brukes på dagens Hedmark fylke, selv om Hedmark slås sammen med Oppland og blir Innlandet.

Styreleder blir Kari Olrud Moen fra Furnes, som sluttet i konsernledelsen i DNB tidligere i år.

De øvrige styremedlemmene er Thomas Falck, Anne Worsøe, Ståle Løvbukten og Birgit Aasgaard Jensen.

Artikkeltags