Ungdomsbedriftene tok over kjøpesenteret

LYD: Gutta i Krosat er klare til å levere lyd og lys. Fra venstre Fredrik Johansen, Geir Martin Bakken, Daniel Krokengen og Knut Sægrang.

LYD: Gutta i Krosat er klare til å levere lyd og lys. Fra venstre Fredrik Johansen, Geir Martin Bakken, Daniel Krokengen og Knut Sægrang. Foto:

– Fint å få vist oss fram, sier Hamar-guttene i ungdomsbedriften Krosat. De trøkker til med lyd og lys på store og små arrangementer.

DEL

350 ungdommer fra 11 videregående skoler i Hedmark fylte opp fellesarealene på CC Stadion.

Under fylkesmessa konkurrerte 70 ungdomsbedrifter i 15 kategorier.

Slo sammen utstyret

En av dem som var med i konkurransen var Krosat, startet opp i september av en guttekvartett på Hamar katedralskole. Bedriften driver med lyd og lys, og har fått en rakettstart.

– Vi er fire gutter som er glade i lyd og lys, sier Daniel Krokengen.

– Vi fant ut at vi til sammen hadde nok lyd- og lysutstyr til at vi kunne slå sammen utstyret og drive med event og utleie. Etter første oppdrag var det bare å kjøre på og investere i nytt utstyr, sier Knut Sætrang og smiler.

– Det har gått veldig bra. Vi får stadig flere oppdrag. Blant annet har vi kjørt lyd og lyd på teater og festivaler. Høydepunktet kom da vi fikk ansvaret for lyd og lys under Hamar Vinterfest. Det var veldig gøy og et stort øyeblikk, sier Sætrang.

– Hvordan skaffer dere kunder?

– Vi markedsfører oss på Facebook og Instagram. Men viktigst av alt: Vi bygger relasjoner og knytter kontakter. Det vi tjener mest på er folk som kjenner oss og som anbefaler oss. På den måten når vi ut til nye målgrupper, sier Sætrang.

UBen går strålende, men etter videregående venter studietid for noen av guttene, for andre militæret.

– Ambisjonene var å lage et AS, men vi får kanskje nøye oss med å lage et enkeltmannsforetak. Men Krosat skal leve videre, sier Sætrang.

I andre etasje sitter Anton Andersen og Simen Sigvaldsen i Phonster UN.

– Vi selger telefontilbehør. Skjermbeskyttere og deksler, sier Sigvaldsen.

– Spennende å få komme ut og vise oss fram. Nyttig for oss, sier Andersen.

De gikk videre

Erik Lundgård, prosjektleder for Fylkesmessa og rådgiver i Ungt Entreprenørskap Hedmark, brukte en stor jury for å kåre de beste ungdomsbedriftene:

– 50 frivillige stilte opp som jury under fylkesmessa. De jobbet seg gjennom alle stands for å levere grundige vurderinger og vi er veldig takknemlige for deres innsats, sier Lundgård-

– Det er så gøy å se så mye engasjement blant både elever, foresatte, lærere og frivillige jurymedlemmer», sier Paul Christian Frikstad, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hedmark.

Ingen av Hamar-bedriftene gikk til topps denne gangen, men fem av ungdomsbedriftene vant en gullbillett som tar dem videre til NM i Ungdomsbedrift på Norges Varemesse i Lillestrøm i april:

Ferdinand UB (vinner av Årets Ungdomsbedrift 2018), Storsteigen VGS.

Din Fashion UB (andreplass Årets Ungdomsbedrift 2018), Elverum VGS.

Furuberg & Helleberg Johansen UB, Øvrebyen VFS.

Gøy på landet UB, Jønsberg VGS.

Fjøsfix UB, Storsteigen VGS.

Artikkeltags