PÅ BARKRAKKEN: Sigrid Strætkvern (t.v.) og Hilde Hummelvoll på barkrakken hos «Tre brødre» i Oslo, i påvente av at «Tre søstre» skal åpne.

– Damer og øl er det beste i livet

Publisert

(Østlendingen) Øl og damer er det beste gutta vet, og nå er også stadig flere kvinner på veg opp på barkrakken, med gull fra bryggeriet i glasset.

Hilde Hummelvoll fra Hamar, Inger Lise Uhlen fra Vikersund og Ingunn Larsen fra Re i Vestfold har med praktverket «Damer og øl», utgitt på Vigmostad Bjørke i høst, tatt sete helt øverst på en barkrakk som så langt har vært dominert av menn, men nå er det nok slutt på det.

På samme måte som kvinnfolka i århundrer holdt et sikkert grep om stabbursnøkkelen, med ansvar for alt det gode som der inne var, er de derfor visstnok også genetisk overlegen far hva angår smaksløker og evne til å komponere og nyte leskende opplevelser basert på vann, malt, gjær, humle og kortreiste tilsetninger i naturen rundt oss.

FORFATTER: Hilde Hummelvoll har vært med og skrevet «Damer og øl».

FORFATTER: Hilde Hummelvoll har vært med og skrevet «Damer og øl».

Sigrid Strætkvern fra Hamar er solid til stede i boka med tilnavnet «Øldronningen» og en glødende øl-interesse som hun har fått misjonærstatus for å utbre i stadig flere land der Ringnes er representert.

Vi har benket øl-damene fra Hamar, Sigrid og Hilde, på en barkrakk hos «Tre Brødre» i Oslo, i mangel av et tilsvarende etablissement med navnet «Tre søstre», men det kommer nok snart.

– Vindamer, det var det vi var i utgangspunktet, sier Hilde, og snakker om seg og sine to medforfattere i boka.

Det kan nok ikke sies om Sigrid, et på alle måter kraftfullt brygg fra Bryggeribakken i Hamar, hvor hun vokste opp tett innpå dunsten av humle og malt fra Hamar Bryggeri. Etter en liten omveg innom et førskolelærerstudium i Bergen, havnet Sigrid på Hamar bryggeri og i bryggerinæringen hvor hun har vært siden, nå med tittelen International Beer Capability Manager i Ringnes, fornorsket på visittkortet til «Stemningsskaper», og du verden som hun kler stillingsbetegnelsen.

DRONNINGEN: Øldronningen i Norge, det er Sigrid Strætkvern det.

DRONNINGEN: Øldronningen i Norge, det er Sigrid Strætkvern det.

Damer og øl, i boka finner vi alt, også for menn, selvfølgelig, om ølets historie, utvikling og muligheter i kombinasjon med det meste, også mat.

Sigrid Strætkvern begikk i 2009 boka «Øl med kniv og gaffel», og snadder herfra deles også med leserne i «Damer og øl». Men hvorfor har «vindama» Hilde Hummelvoll konvertert til øl?

NATUR: Da Ringnes forsøkte seg på det amerikansk markedet, ble ølet lansert med naken blondine og slagordet «Would you like a pure Norwegian».  (Fra boka «Damer og øl»)

NATUR: Da Ringnes forsøkte seg på det amerikansk markedet, ble ølet lansert med naken blondine og slagordet «Would you like a pure Norwegian». (Fra boka «Damer og øl»)

– Vi tre vindamene har rett og slett fått smaken på øl. Gutta kastet seg først på da ølrevolusjonen traff landet, men nå har stadig flere jenter fått sansen for alle de nye øltypene som dukker opp på Polet og i nærbutikken. Og går vi tilbake i historien, ser vi at ølbrygging var kvinnenes domene, sier Hilde. Det er vel også dekning for å kunne hevde, at når du er gift med Petter Nome, som er sjef i Bryggeriforeningen, da demper ikke det øl-interessen. Etter 25 år som programleder i NRK, underviser Hilde nå i mediefag og engelsk ved Åssiden VGS i Drammen.

Ølsmakene må kunne beskrives, sier Sigrid, som tidligere muntert og lettere ironisk har forsøkt seg som vinanmelder med karakteristikken «hint av godt innridd damesadel og garvet hamster, med en liten eim av jord og brent stall».

– Ja, jeg hadde det litt moro på vinanmeldernes bekostning, men det er faktisk med øl som med vin, at smaken må beskrives. Svigermor mi er ganske god på det der, sier Sigrid, som fryder seg over at stadig flere brygger øl i Norge.

– Vi har nå 1600 forskjellige norske øl, takket være stadig flere mikrobryggerier. Øl skal smakes, ikke bælmes, sier Hilde.

Da smiler Sigrid, og sier skål.

PÅ BARKRAKKEN: Sigrid Strætkvern (t.v.) og Hilde Hummelvoll på barkrakken hos «Tre brødre» i Oslo, i påvente av at «Tre søstre» skal åpne.

PÅ BARKRAKKEN: Sigrid Strætkvern (t.v.) og Hilde Hummelvoll på barkrakken hos «Tre brødre» i Oslo, i påvente av at «Tre søstre» skal åpne.

Artikkeltags