Øltest – vi smaker på sommerølet!

Artikkelen er over 1 år gammel

Her er årets sommerøltest!

DEL

(Østlendingen) Årets beste sommerøl er det som smaker litt annerledes. Det lyse, anonyme sommerølet har på mange måter utspilt sin rolle. Nye smaksrike utfordrere er på plass. Og det er ikke bare håndverksbryggeriene som har funnet ut at folk er interessert i øl som smaker litt spennende.

For eksempel nyter Hansa Borg Bryggerier stor kommersiell suksess med sin summer edition Hansa Mango IPA. 280.000 liter ble produsert, og nå er dette ølet knapt å oppdrive – fordi det er utsolgt.

Her er årets sommerøltest:

Haandbryggeriet: SolstrIPA – TESTVINNER

Her er en perle av et sommerøl. Haandbryggeriet i Drammen har brygget en vestkystinspirert IPA med en deilig og innbydende humleduft, der sitruspreget dominerer. Det lyse, uklare ølet (4,5 prosent) er friskt, fruktig, fyldig, balansert og bittert. Dette ølet er rett og slett kjempegodt!

Haandbryggeriet: Badebrygg

Det kan virke som om Haandbryggeriet virkelig har prikket inn sommerformen i år. Også Badebrygg er et velsmakende sommerøl. Det er en lys ale, strågul og uklar, med et hvitt skum. Ølet (4,5 prosent) er smaksrikt og godt takket være en mild bitterhet og god fruktighet. En potensiell sommerslager også dette!

Hansa Borg Bryggerier: Mango IPA

Denne sommerhiten fra Bergen har en utrolig fruktig aroma med mangopreg. Det gylne, lett uklare ølet (4,7 prosent) er fruktig og godt med bra bitterhet, fin sødme og mye fruktighet. Fruktigheten er litt godteriaktig og kunstig, den er i ølet takket være bruk av aromastoffer, men ølet er likevel smaksrikt og godt.

Kinn Bryggeri: Sommarøl

Lyst amerikaøl er benevnelsen Kinn i Florø bruker på sitt sommerøl. Med det mener bryggeriet en amerikansk pale ale. Ølet (5,5 prosent) er det eneste fra Vinmonopolets sortiment. Det er kobberbrunt og uklart med et stort skum, en ferskenaktig duft, og virkelig mye bitterhet i smak og ettersmak.

Tya Bryggeri: Sommar

Fra Øvre Årdal kommer et gyllent og lett uklart sommerøl (4,7 prosent), som lukter mildt av humle. Ikke så rart, for dette er et øl med et bra humlebitt. Smaken domineres av humlebitterheten, som også henger lenge igjen i ettersmaken. Ølet framstår som velsmakende og friskt.

Atna Øl: Sommerøl

Her er et gulbrunt og uklart øl med et hvitt skum og en fruktig aroma med innslag av korn. Ølet (4,7 prosent) har en god del bitterhet i smak og ettersmak i tillegg til en mild og god kornsmak. Ølet er uten tvil en tanke for anonymt, men likevel er dette et behagelig og helt ok sommerøl.

Mack: Isbjørn Sommerøl

Mack kaller seg fortsatt verdens nordligste bryggeri, selv om produksjonen for lengst er flyttet sørover til Balsfjord, og det nå finnes et nytt bryggeri i Longyearbyen på Svalbard. Sommerølet (4,5 prosent) er av den klassiske typen, lyst og klart med et hvitt skum, en mild humlearoma og en lett bitterhet.

Hansa Borg Bryggerier: Hansa sommerøl

Til klassisk sommerøl å være er årets versjon fra Hansa i Bergen slett ikke verst. Det lyse, gylne ølet har en viss humleduft i den ellers nokså anonyme aromaen. Det er tilløp til frisk bitterhet i ølet, både i smaken og ettersmaken. Det gjør at det fungerer. Med andre ord er ølet (4,7 prosent) helt greit.

Aass Bryggeri: Ankerpils

Norges eldste bryggeri, Aass Bryggeri i Drammen, har fortsatt tro på klassisk sommerøl og er ute med flere versjoner. Her er et lyst, gyllent øl med et hvitt skum og en mild humleduft. Ølet (4,7 prosent) smaker lite, men en mild sødme og noe bitterhet gir seg til kjenne for den som kjenner godt etter.

Erdinger Weissbräu: Erdinger Alkoholfrei Grapefruit

Her er noe ganske annerledes, et alkoholfritt tysk hveteøl tilsatt grapefruktsaft. Litt søtt og litt friskt, men sommerlig. Det blir mest som en slags brus, det er ikke mye i smaken som minner om øl. Fargen på den uklare drikken er mildt sagt oppsiktsvekkende og stilig; rødlig eller snarere rosa!

Aass Bryggeri: Aass Sommerøl

Dette ølet er lyst og gyllent med en lett humlearoma. Smaken har innslag av både bitterhet og sødme, men ettersmaken oppleves som vel kort. Ølet (4,7 prosent) er ikke egnet til å støte noen, problemet er at ølet blir for kjedelig. Men på en varm sommerdag, vil det jo fungere.

Berentsens Brygghus: Sommerøl

Tidligere kjempet sommerølet fra Berentsens Brygghus i Egersund alltid i toppen i sommerøltesten, men det har vært noen bleke utgaver de siste årene. Så også i år. Aromaen er nesten fraværende, og det er dessverre også smaken. Ølet (4,7 prosent) smaker svært lite, nesten ingenting, og det er for dårlig.

Ringnes Bryggeri: Skjærgårdspils

Dette er en gjenganger blant sommerølene, som heller ikke blir noe mer spennende med årene. Ølet (4,6 prosent) er gyllent med et hvitt skum og en søtlig duft. Ølet framstår som litt flatt, men noe bitterhet, men med vel mye sødme. Ikke så mye å glede seg over lenger, dette.

Ringnes Bryggeri: Tuborg Sommerøl

Her er ølet for den som liker at øl smaker virkelig lite. Ølet er helt lysegult med et hvitt skum. Det byr på en helt grei humlearoma, men smaken er dessverre ganske så fraværende. Dette ølet (4,5 prosent) er nokså trist, selv om det så klart funker som tørstedrikk hvis det blir varmt nok i været.

Ringnes Bryggeri: Tuborg Lime Cut

Her er et øl for dem som ikke liker ølsmak i det hele tatt. Det lyse, lyse ølet er lett parfymert med en særegen sitrusduft. I dette ølet (4,5 prosent) er det brukt både glukosesirup og limearoma, og resultatet minner mest av alt om sitronbrus. Huff!

Artikkeltags