Denne helgen holder han kajakkurs for nybegynnere ved Fiskerhytta Fagervik på Jessnes. I helga var fire spente kursdeltakere så smått var i gang med opplæringen. De startet på land med undervisning i sikkerhet, utstyr og teknikk, før de fikk prøve seg på vannet. Mjøsa var blikkstille og sola strålte. Med andre ord var det ingenting å utsette på padleforholdene.

På spørsmål om hvorfor de har meldt seg på kurset, er naturopplevelsen noe de trekker fram.

– Jeg vil kjenne på roen og stillheten. Også hadde det vært gøy å jakte fra kajakken. Jeg har en kompis som har rigga kajakken sin med haglefeste. Det kan være en fin ting å prøve, sier André Berger fra Slemmestad.

Øver på å velte

Noe av det viktigste deltakerne lærer på kurset, er å bli trygge i kajakken.

– For å kunne nyte turen og omgivelsene, må man føle seg komfortabel på vannet. Når man er på det nivået at man tenker at en velt er noe man fikser lett, blir det en flott opplevelse, sier Ole Martin Mortvedt.

Derfor er det å velte og komme seg tilbake i kajakken noe som deltakerne skal gjennom på kurset. Det var det flere som grua seg til, blant annet på grunn av vanntemperaturen som holdt 12 grader.

– Jeg hater å være i kaldt vann, og bader ikke under 25 grader. Det blir spennende å se hvordan jeg takler dette, sier Tor Magne Kalland fra Hamar.

Dette er første gang han prøver kajakkpadling. Nå er planen å padle på hytta på Smøla.

– Der kan man komme helt inn på havørn fra kajakken. Også gleder jeg meg til å kunne dorge etter sjøørret, forteller han.

Stor mestringsfølelse

Ole Martin Mortvedt er autorisert padleinstruktør og har padlet kajakk i 29 år. Han brenner for at flere skal få fine opplevelser på vannet. Særlig morsomt synes han det er å se kursdeltakerne gå utenfor komfortsonen sin.

– Jeg ser så mye glede og mestring. De gjør ting de kanskje har grua seg litt til, og som er utfordrende. På slutten av kurset har jeg fire vinnere, sier hamarsingen.

Kursene han arrangerer har en maksgrense på fem deltakere.

– Det er for å sikre at jeg får nok tid med hver enkelt deltaker til at de får en personlig tilpasset undervisning. Også har det med sikkerhet å gjøre, jeg er nødt til å se at alle har det bra. Rutinemessig er det en og annen som velter uten at det er planlagt. Så jeg må være på, forteller han.

Mortvedt merker en økende interesse rundt kajakksporten. Mange av kursene hans er fullbooket, og flere og flere vil leie kajakk. Det tror han skyldes at flere har fått øynene opp for gleden ved kajakk. Når man padler får man fine naturopplevelser, samtidig som man er i aktivitet. I tillegg trekker han fram miljøaspektet.

– Det er en miljøvennlig måte å bevege seg på, sier han, før han legger til:

– Også er det en veldig Instagram-vennlig aktivitet, smiler han.

Får våttkort

Etter endt kurs får deltakerne våttkort fra Norges padleforbund. Det er noe som kreves mange steder hvor man kan leie kajakk. Det fikk Inger Sofie Landgraff merke da hun var på Norgesferie. Da fikk hun rett og slett ikke leie kajakk fordi hun ikke hadde våttkort. Derfor bestemte hun seg for å melde seg på kurset til Ole Martin Mortvedt.

– Dette er noe jeg har hatt lyst til å gjøre lenge. Så da tenkte jeg: «jeg må bare gjøre det», forteller den utflytta ringsaksokningen.

Hun var spent på å øve på å velte. Tidligere har hun vært med på guidede kajakkturer, men følte seg ikke helt trygg.

– Jeg vært så redd for å velte, og da blir man så anspent.

Nå gleder hun seg til å padle i Mjøsa. I første omgang tenker hun ikke å kjøpe egen kajakk, men vil benytte seg av tilbudet fra Mortvedt. Han gir 20 prosent avslag på leie av kajakk for deltakere på hans kurs.