Gå til sidens hovedinnhold

Ole Martin skal tjene penger på kajakkopplevelser

Artikkelen er over 1 år gammel

Ole Martin Mortvedt fra Hamar mener en tur i kajakken renser hodet. Nå vil han tilby sterke opplevelser til folk som vil ut på vannet.

Se flotte motiver fra Ole Martins kajakkturer under.

– Jeg har lenge hatt en plan om å gjøre hobby om til virksomhet, sier Ole Martin Mortvedt.

Derfor er han nå registrert med enkeltmannsforetak i Brønnøysundregistrene, og allerede denne helgen er han leiet inn som guide for Bergans Adventures.

Men drømmen er at flere enkeltpersoner, grupper og firmaer vil benytte seg av Ole Martins guidede kajakkturer.

Hellas-turer

– Jeg har drevet mye med friluftsliv. De senere årene har jeg hatt noen guidede turer i Hellas. Nå passerte omsetningen 50.000 kroner, så da var det på tide å formalisere og etablere et firma. Da har jeg noe morsomt å fylle tiden med.

Han har allerede forsøkt seg på å arrangere to gruppeturer, med stor suksess:

– Jeg tilbyr en ukes padling i Lefkada, en femtimers busstur fra Athen, der jeg har kontakt med et firma som stiller opp med to lokalkjente folk som tar oss med fra øy til øy. Vi bor på stranden i telt, spiser enkel, men god gresk mat og deler fantastiske naturopplevelser.

– Når vi møtes på Gardermoen så er vi en 10–15 mennesker som ikke kjenner hverandre, og når vi drar igjen er vi alle gode venner.

I høst skulle det bli en ny tur, men koronaen satte en stopper for planene:

– Våre greske venner hadde gjerne sett at vi kom, men jeg ønsker ikke å bidra til ekstra smitterisiko, så vi er tilbake neste år; når ting forhåpentligvis er blitt mer tilbake til normalen.

Nå tvinger koronaen han til å søke løsninger i Norge.

– Jeg padler nesten alle årets måneder. Det å legge ut på tur med telt, sovepose, primus og god mat er favoritten. Det handler om naturopplevelser, om det å få være ute i frisk luft og om å ta vare på kroppen. Å ha litt god tid og bli litt sliten, og finne en fin leirplass hvor man tenner bålet for kvelden, er det aller fineste jeg gjør.

Han har padlet mye i Lofoten, Vesterålen og Sortland.

– Men like fint er de kortreiste opplevelsene.

– I helgen padlet jeg på Skjervangen i Eidskog. Et helt ukjent sted for oss som bor her i Hamar. Men å legge ut på tur i disse skogkledde småtjernene sør i Innlandet, hvor badevannet er varmt lenge før her, og finne fine teltplasser på furumoer helt nede ved svenskegrensa er noe helt spesielt.

– Jeg padlet helt til grensa og kikket inn i Sverige. Jeg dro selvfølgelig ikke igjennom slusa, for da ville det ha blitt to ukers karantene, sier Ole Martin og smiler.

Tidlig pensjonist

57-åringen startet karrièren i politiet i 1984, og de siste 19 årene var han redaktør for magasinet Politiforum, som gis ut av Politiets Fellesforbund.

Da han gikk ut av dørene som pensjonist ved årsskiftet så åpnet en verden av muligheter seg.

Foruten turledelse og guiding på sjø og fjell, med kajakkpadling, sykkel og fotturer, skal hamarsingen tilby servicetjenester.

– Alt fra frilansarbeid for den gamle arbeidsgiveren til rydding i skogen for gårdbrukere.

– Markedsføringen skjer fra munn-til-munn. Gjør man en bra jobb så blir man jo anbefalt.

– Så, hvordan var det å forlate arbeidsplassen?

– Man slutter tidlig i politiet, selv om jeg formelt sett har vært tilknyttet fagforeningen og ikke har hatt politioppgaver på 19 år. Men jeg har vært mentalt forberedt på tidlig pensjonstid lenge. Med overgangen til nettnyheter ble det daglig nyhetsproduksjon for Politiforum. Vi fikk flere i redaksjonen, likevel ble det en 24/7-overvåkning av politinyheter.

– Jeg så fram til å slippe det trykket. Og da det var på tide å fornye bladet ville jeg slippe til nye krefter.

– Vennene fra jobben tar jeg uansett vare på og jeg tar de gjerne med på tur.

– Renser hodet

Ole Martin er gift og familiefar for to.

– Vi har vært på mye turer og reiser med familien. Fritiden har kretset rundt ski, løp, sykkel, fjell og fjord.

– I år har jeg padlet Kynnavassdraget. Kynna, sør for Elverum, som er en fin familieelv. Det er artig å padle med ungene på Åstaelva. Femunden er jo helt nydelig å padle, med de hvite strendene.

– Også er Mjøsa den daglige perlen, enten en tidlig morgen eller inn mot kvelden. Når det roer seg utover mot høsten, og det blir mørkt og man har hatt på noen små lys på kajakken for å være synlig, også kikker man inn mot samfunnet som ligger der opplyst i mørket. Da har man det fint.

– Hva er det ved kajakken som appellerer?

– Da jeg var i min gamle jobb var det å komme ut på vannet etter jobb etter en deadline som en renselse av hodet. Å sitte på vannflaten å være fokusert på framdrift, bølger, værforhold og naturopplevelser er en utrolig bra mental avkolbing.

– Når vannet er stille så ser du plutselig ryggen på en ørret som er oppe og henter en flue. Uten å hoppe. Det skjer nærmest lydløst, men er ganske magisk å bevitne.