Ønsker å være en Aktiv arbeidsplass: – Det å investere i de ansattes helse ser vi på som vinn-vinn

BILLIG INVESTERING: Hver dag kl. 13 drar Aktiv fram treningsstrikkene de har kjøpt inn og tar en liten økt for å komme seg opp fra stolene og få aktivisert skulderpartiet. Fra venstre: Sindre Ilseth Heia, Katrine Bakken Larsen, Fredrik Lien Mattis Barmoen Andersen, Wenche Linda Tandberg og Per Christian Holmlund.

BILLIG INVESTERING: Hver dag kl. 13 drar Aktiv fram treningsstrikkene de har kjøpt inn og tar en liten økt for å komme seg opp fra stolene og få aktivisert skulderpartiet. Fra venstre: Sindre Ilseth Heia, Katrine Bakken Larsen, Fredrik Lien Mattis Barmoen Andersen, Wenche Linda Tandberg og Per Christian Holmlund. Foto:

Om du har gått forbi Aktiv i Strandgata i 13-draget har du kanskje sett et knippe folk i pene klær gjøre gymnastikk med strikk. Dette er et av mange tiltak eiendomsmeglerfirmaet gjør for å ivareta sine ansatte og på dette området har mange bedrifter en veg å gå ifølge en ny undersøkelse.

DEL

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind kommer det fram at mange norske bedrifter gjør lite for å ivareta den fysiske helsen til sine ansatte, utover å legge til rette for en ergonomisk arbeidsplass. Nesten 80 prosent av de spurte bedriftslederne sier at de har tilrettelagt for en ergonomisk arbeidsplass med for eksempel hev-senkepult og løftehjelpemidler for sine medarbeidere. Denne type tiltak er bedriftene pålagt gjennom arbeidsmiljøloven.

– Dette er viktige tiltak som er med på å redusere risikoen for slitasjeskader. Men, hva med å legge til rette for fysisk aktivitet for de ansatte også, spør skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Daglig økt med strikk

Dette er som musikk i ørene til daglig leder i Aktiv, Fredrik Lien. Han har for lengst sett verdien i at det tilrettelegges for at de ansatte kan ta vare på helsa. En av de billigste investeringene er en treningsstrikk med motstand som alle ansatte har fått.

– Hver dag kl. 13 legger vi inn en liten økt med strikk der vi kommer oss bort fra kontorstolen og jobber litt med å strekke ut brystpartiet og få litt blodsirkulasjon. Da får vi også et lite avbrekk. Dette er veldig fin investering og noe alle setter pris på. Det trenger ikke være dyrt for at det skal fungere, sier Lien.

På Hamar-kontoret sitter det til daglig 6–8 personer og dagene i eiendomsmeglerbransjen er ikke akkurat forutsigbare og enkelte dager lar det seg rett og slett ikke gjøre med en felles strikkøkt, men hovedregelen er at de skal gjennom dette hver dag.

FINT AVBREKK: Eiendomsmeglerne har en stressende hverdag med mye tid foran pc-skjermen. Da synes Katrine Bakken Larsen og de andre hos Aktiv i Hamar at det er godt å komme med et lite avbrekk i form av en liten økt med strikk.

FINT AVBREKK: Eiendomsmeglerne har en stressende hverdag med mye tid foran pc-skjermen. Da synes Katrine Bakken Larsen og de andre hos Aktiv i Hamar at det er godt å komme med et lite avbrekk i form av en liten økt med strikk. Foto:

Får gratis trening

63 prosent av bedriftslederne oppgir at de har garderobefasiliteter på arbeidsplassen slik at de ansatte kan sykle, løpe eller gå til jobb. Kun én av tre bedrifter tilbyr rabatt på treningssenter eller treningsfasiliteter på arbeidsplassen. Enda færre gir ansatte mulighet til å trene i arbeidstiden.

– Ikke alle bedrifter og bransjer har mulighet til å la ansatte trene i arbeidstiden. Det er likevel viktig å være klar over at forebyggende tiltak, som fysisk trening og mosjon, er nesten alltid både billigere og mer effektivt enn behandlende tiltak når en sykdom eller skade inntreffer, sier Nielsen.

– Det å investere i dette ser vi på som vinn-vinn. Alle de ansatte tilbys gratis årsabonnement på treningssenter og dette er noe alle benytter seg av. I tillegg har vi en fellesøkt på Espern på torsdager med PT og muligheter for egentrening tirsdag morgen. Med dette håper vi at de ansatte får smaken på å holde seg i form. Vi har drevet med dette i fem års tid og får veldig gode tilbakemeldinger på dette, sier Lien.

FELLESTRENING: Aktiv kjører en fellestrening en dag i uka og da er det ulike aktiviteter på programmet. Nylig var det yoga og denne grasiøse kvintetten er Sindre Ilseth Heia, Mattis Barmoen Andersen,  Katrine Bakken Larsen ,Vilde Lindhjem Stokke og Karl Kristian Fjeld.

FELLESTRENING: Aktiv kjører en fellestrening en dag i uka og da er det ulike aktiviteter på programmet. Nylig var det yoga og denne grasiøse kvintetten er Sindre Ilseth Heia, Mattis Barmoen Andersen, Katrine Bakken Larsen ,Vilde Lindhjem Stokke og Karl Kristian Fjeld. Foto:


Avtale med osteopat

På et eiendomsmeglerkontor tilbringes det mange timer foran pc med lite variasjon i arbeidsstilling. Ergonomiske hjelpemidler til tross, dette kan være belastende for kroppen i det lange løp. Dette har Aktiv tatt konsekvensen av.

– De ansatte tilbys time hos osteopat flere ganger årlig. Hvis det avdekkes noe her som gjør at de trenger flere timer får de også dette av oss. Det er klart at disse tiltakene vi gjør koster litt, men det er billigere enn sykemeldinger, sier Lien som får støtte av Nielsen.

– Bedrifter som har tiltak for å ivareta ansattes fysiske helse har færre sykemeldte og lykkes i å få de ansatte raskere tilbake i jobb dersom de blir syke, sier hun.

– Veldig lavt sykefravær

Ifølge Statistisk sentralbyrå er om lag 130 000 personer sykmeldt hver dag, og per andre kvartal i 2020 hadde vi et sykefravær på 5,9 prosent i Norge.

Når en medarbeider blir syk blir det fort dyrt for bedriften. Det koster bedrifter i snitt over 40. 000 kroner om en ansatt er sykmeldt i 16 dager.

– Alle bedrifter bør regne ut hva de kan spare ved å redusere sykefraværet, for eksempel bare med én prosent. Ved sykmelding er det avgjørende å få satt rett diagnose og startet behandling raskt, slik at de kommer tilbake på jobb så fort som mulig., sier Nielsen.

Et sykefravær på 5,9 prosent er langt høyere enn de Aktiv på Hamar kan føre til protokolls.

– Vi har et ekstremt lavt sykefravær. Om det skyldes tiltakene vi gjør er jo vanskelig å si, men jeg er helt sikker på at vi vil se resultater av det på sikt, sier Lien.

– BØR GJØRE MER: Skadeforebygger Therese Nielsen mener mange bedrifter bør gjøre enda mer for å ivareta de ansattes fysiske helse.

– BØR GJØRE MER: Skadeforebygger Therese Nielsen mener mange bedrifter bør gjøre enda mer for å ivareta de ansattes fysiske helse. Foto:Artikkeltags