Musiker Frode Berntzen trenger vel neppe noen presentasjon her i distriktet etter å i årevis hatt en finger med i mye av det lokale musikklivet, deriblant Lyttemannslaget og Geir Lund Orkester (GLO). I studietida ble han kjent med Anthony Smith og de jobbet tett sammen ved flere anledninger. Anthony har nå fått med seg brødrene sine David og Richard og etablert bandet Dark After Light og debutalbumet har ganske dype avtrykk fra Berntzen.

– Vi jobbet mye sammen, spilte og skrev låter. Det er til og med et par låter på albumet som Frode var med å utvikle i tidligere versjoner av . Han var førstevalget da vi trengte nye ører, en musikalsk partner som kunne mikse albumet og løfte det videre som et helstøpt musikalsk produkt. Han takket ja til oppgaven å mikse hele albumet, og sørget for å gi liv til innspillingene. Vi ble faktisk så inspirerte at vi spilte inn en helt ny låt hos ham i StudioEner, som også er med på albumet, forteller Anthony og legger til:

– Vi kan nok si at vi var avhengig av Frode Berntzen for at albumet skulle bli noe av, og vi kommer absolutt til å samarbeide med ham senere.

Beskjeden Berntzen

Frode Berntzen hadde trua på brødretrioen fra første stund og ønsker ikke å ta mye av æren for debutplata som nå ligger klar.

– Når disse gutta bestemmer seg for å gjøre noe har jeg generelt trua for de er genuint dyktige låtskrivere, arrangører og musikere og i løpet av prosessen har de jammen blitt opptaksteknikere også. De har så god kontroll på uttrykket sitt at det skal mye til at dette ikke framstår som originalt og friskt. I og med at de er brødre klinger alt de synger sammen veldig godt. Det at alle tre også er skikkelige nerder på alt som har med populærmusikk å gjøre er også virkemidlene de bruker så godt porsjonert og smart anrettet i låtene sine at jeg har storkost meg når jeg har sittet med miksinga av dette. Jeg håper mange får høre hva de har stelt i stand og er veldig glad for å ha vært en liten brikke i denne prosessen, sier han.

Akustiske perler

– Vi har valgt å bruke god tid på albumet. Siden vi er i familie vil bandet alltid finnes på et vis, så vi hadde ingen hast, forteller brødretrioen.

Og med god tid i tilberedingen er resultatet også et smakfullt produkt, rett og slett en kulinarisk lekkerbisken på den musikalske menyen. «Hei, folkens – ta en titt på Smith» sang Jokke i sin tid og brødrene Smith som utgjør Light After Dark fortjener virkelig både en titt og en lytt.

Musikken befinner seg i det akustiske poplandskapet som Simon & Garfunkel i sin tid opererte i, en sjanger som langt på veg fikk sin renessanse rundt årtusenskiftet da det å synge låter man selv hadde skrevet var så uvanlig at det plutselig ble en egen stil. Singer/songwriter ble et begrep og en identitetsmarkør innenfor musikken, og Light After Darks debutalbum «Fabled Foreign Scenes» fører denne tradisjonen videre med et knippe fengende og godt arrangerte akustiske perler som like gjerne kunne vært å finne på Kings of Convenience sitt debutalbum «Quiet is the new load» fra 2001 eller fra Turin Brakes sin debutplate «The Optimist LP» fra samme år. Det som er en krevende eksersis i denne sjangeren er kunsten å sjonglere et dempet lydbilde og vokalharmonier på en slik måte at det ikke blir for monotont. Og selv om Dark After Light med tekstlinjen In starlight I lie safe by your side/To the sound of silence /I wait for the tide/To take us out kommer med et ganske solid nikk mot sine gamle helter Simon & Garfunkel henter de også inspirasjon fra langt mer enn akustiske gitarer. Gutta er nemlig opprinnelig fra Liverpool og har The Beatles i sitt DNA . Når man blander dette med litt Violet Road-inspirerte arrangementer blir det rett og slett fengende poprock av det som kanskje Hamar-publikummet etter hvert får høre.

– I førsteomgang feires albumutgivelsen med konsert i Oslo, og vi legger turen innom Hamar så snart det lar seg gjøre, lover de.