Gå til sidens hovedinnhold

På denne arenaen er menn mangelvare :– De mennene vi har vet at de er høyt verdsatt

Etter en lang periode med begrenset aktivitet og øvinger på Teams begynner de lokale korene å røre på seg for fullt. Leder i Hamar kospelkor Rita Fæster er glad for å være i gang igjen og håper at det er noen menn som har lyst på en ny hobby. For mannsstemmer i kor er nemlig mangelvare.

Fæster anslår at om lag 20 prosent av medlemmene i Hamar Gospelkor er menn, men at det foreløpig er usikkert hvor mange som vender tilbake til koret etter den lange og ufrivillige pausen. Hun sier at det generell basis er vanskeligere å rekruttere menn enn damer til kor, uten at hun har noe helt klart svar på hvorfor.

– Generelt er det nok langt færre menn med i koraktiviteter enn kvinner. Det finnes jo en del rene herrekor, blant andre «Sangkam», men i blandede kor er ofte rekrutteringen litt mer laber. Hvorfor det er slik, og om det handler om en terskel er ikke greit å si, men det kunne jo vært veldig interessant å finne ut, for det finnes så mange flotte uutnyttede herrestemmer med stort potensial der ute, og det er utrolig trivelig å synge sammen, sier hun.

Viktige stemmer

Lederen i Hamar Gospelkor håper den litt magre interessen fra menn ikke skyldes misoppfatningen om at dette er en hobby som egner seg best for damer.

– Hvis man tror at det å synge er en litt for «myk» eller feminin hobby, så tror jeg det er på tide å lytte litt til korsang. Det er for eksempel svært lite feminint over de dype basstemmene. Både tenor og bass er kjempeviktige i et fullverdig kor, og i gospelkoret vårt er hele gutterekka veldig viktige. De få mennene vi har vet at de er høyt verdsatt, sier Fæster og legger til: – Bare det å synge i seg selv er jo mental terapi og gir masse glede. Vi har et veldig trivelig og inkluderende miljø i koret.

Livssynsnøytralt

For mange høres kanskje et gospelkor veldig høytidelig ut og noe som fordrer både menighetstilknytning og gode sangferdigheter, men Fæster avkrefter dette.

– Det er ikke behov for noe forkunnskaper for å kunne synge. Det er generelt en fordel å kunne noter når man driver med sang eller musikk, men vi øver oftest for å opptre uten noter, så notekunnskapen er ikke viktig. Det eneste som er et krav er at man klarer så synge noenlunde rent, og det klarer de aller fleste. Dette finner vi sammen ut av, og heldigvis har de fleste en såpass stor selvinnsikt at de vet noenlunde om de klarer det, og så finner vi ut av det sammen før man er i gang.

Koret øver vanligvis i Vang kirke, men gospelkoret er en livsstilsnøytral arena.

– Det er absolutt ingen forutsetning at man tilhører verken Den norske kirke eller noen menighet. I koret er det medlemmer fra de fleste menigheter og kirker mellom Lillehammer, Stange, Gjøvik og Elverum og flere av medlemmene våre har heller ingen tilhørighet til noe slags menighet, men liker bare musikken og sangene vi synger, så livssyn er heller ikke noe krav for å synge i koret vårt, sier hun.