«Paletten» skal styre Hamar

PALETTEN: Terje Selnes, Stig Vaagan, Einar Busteud, Sissel Løvhaug Hansen, Magnus Østeraas, Charotte Veland Hoven, Erling Behrens, Knut Fangberget, Inga Borud, Ivar Skramstad og Jane Meyer er enige om en felles plattform.

PALETTEN: Terje Selnes, Stig Vaagan, Einar Busteud, Sissel Løvhaug Hansen, Magnus Østeraas, Charotte Veland Hoven, Erling Behrens, Knut Fangberget, Inga Borud, Ivar Skramstad og Jane Meyer er enige om en felles plattform. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Konstellasjonen som skal styre Hamar de neste fire årene har valgt kallenavnet «Paletten».

DEL

I forrige periode kalte de seg «Regnbuealliansen» og besto av By- og Bygdelista, Høyre, Venstre og MDG.

Onsdag presenterte Einar Busterud den nye alliansen som har blitt utvidet med støtte fra småpartiene Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti. Pensjonistpartiet og MDG.

Og navnet?

– «Paletten». Et arbeidstittel, men det er et navn som gamle hamarsinger har et forhold til (red. anm. nedlagt utested i Kirkebakken). Og navnet viser at vi er en større gruppering, sier Busterud og smiler.

– Politisk død

Einar Busterud går inn i sin siste periode som ordfører. Da han la fram fellesplattformen og presenterte den nye politiske alliansen som skal styre Hamar de neste fire årene, sa han:

– Dette markerer starten på min politiske død.

Høyres Knut Fangberget fortsetter som varaordfører:

– Vi er glade for at de fire regjeringspartiene er representert i koalisjonen, for vi står foran en periode men store spørsmål innen kommuneøkonomi og Nasjonal Transportplan hvor vi trenger å stå samlet og må jobbe felles inn mot hovedstaden, sier Fangberget.

– Signalene går på at alle kommuner går inn i en periode med vanskeligere kommuneøkonomi. Da blir det å samarbeide viktig, skyter Busterud inn.

Bare timer før det første kommunestyremøtet etter valget med ny sammensetning presenterte den nye politiske alliansen i Hamar sin politiske plattform.

– Vi skulle ønske at plattformen var grønnere og gikk lenger rundt miljøspørsmål, men den er et greit utgangspunkt for å drive politisk arbeid i Hamar, sier Terje Selnes fra Miljøpartiet De Grønne og får støtte fra Venstres Stig Vaagan.

– Vi er ikke enig i alt, men det er et punkt i plattformen om jordvern, som er Senterpartiets hjertebarn, sier Ivar Skramstad.

Erling Behrens fra Fremskrittspartiet er også fornøyd:

– Vårt ønske om å satse på gang- og sykkelvei og kollektivløsninger er lagt fram på en måte der man bruker gulrot og ikke pisk. Det er vi tilfredse med.

– Jeg er alene for Pensjonistpartiet i kommunestyret, så vi trenger gode samarbeidspartnere for å få gjennomslag for hjertesakene våre, sier Sissel Løvhaug Hansen.

Også Kristelig Folkepartiet har sagt ja til plattformen:

– Vi så ingen grunn til ikke å signere dette. Man viderefører den linjen som har vært de siste fire årene, som vi oppfatter som god styring. Dette gir forutsigbarhet til innbyggerne. Og det er lurt å ha gode venner i politikken, sier Charlotte Veland Hoven.

Her er planen

Så hva er det «Paletten» er enige om?

Her er hovedpunktene:

 • Det skal jobbes for mindre penger på drift og mer til investeringer.
 • Kommunale kjernetjenester skal ikke privatiseres.
 • Hele kommunen skal prioriteres, og utbyggingen av bredbånd, vann og avløp skal fortsette.
 • Man skal jobbe for at Mjøssykehuset skal bygges i Hamar og kommunen skal bidra til etableringen av Innlandsuniversitetet.
 • I løpet av de fire neste årene skal biltrafikken reduseres og man skal satse på sykkel-, gange- og kollektivløsninger. Og miljøsatsingen skal gjelde nybygg. Forbruket skal ned.
 • Jordvern skal prioriteres.
 • Partene kan ha ulikt syn på jernbaneløsningen, men skal samle seg om veien videre da kommunestyret velger løsning.
 • Mer satsing på barn og unge.
 • Det skal bygges basishall for turn og grunntrening.
 • Skoleopprustningen fortsetter, kretsgrensene skal vurderes og det skal bygges nye barnehager.
 • Kommunen skal ta en mer aktiv rolle som eier av tomter og utviklingsprosjekter.
 • Man starter på jobben med utviklingen av 8-metersplanet, sikre strandpromenaden og fortsetter utviklingen av sentrum.
 • Kommunen skal utvikle digitale tjenester som skal gjøre kommunen mer selvbetjent, mer effektiv og at man kommer mer i dialog med innbyggerne.
 • Og Hamar skal være pådriver av næringsutvikling og etablering av nye arbeidsplasser.

Artikkeltags