Gå til sidens hovedinnhold

Plutselig dukket Istanbul opp i gågata: – Vi mener at Hamar trenger en skikkelig tyrkisk restaurant

Helt uten markedsføring etablerte Istanbul Restaurant seg i gågata for tre uker siden og Günaydin Akinci og Muhammed Akinci er veldig fornøyd med mottakelsen de har fått i byen.

Midt i april åpnet de sin tyrkiske restaurant i lokalene som tidligere blant annet har huset Steak House. På grunn av pandemiens restriksjoner valgte de å åpne uten å gjøre noe særlig nummer av det, men folk har uansett oppdaget nykommeren.

– Vi må vel kunne si at besøket så langt har overgått forventningene våre. Antall kunder går oppover for hver dag og det har allerede vært kunder som har spist her 3–4 ganger, forteller gutta.

Ved å åpne litt i det stille har de også i fred og ro fått kjørt inn rutiner slik at de står godt rustet når det tillates enda flere gjester på restauranter.

Slo fra seg Hjellum

Selv om de er nykommere i bybildet er det på ingen måte urutinerte folk i bransjen. Gutta har til sammen årelang erfaring fra ulike restauranter. Günaydin har drevet restauranter i Brumunddal og Moelv, men jobbet de siste årene som bussjåfør.

– Med små barn er det krevende å drive restaurant, så derfor ønsket jeg å gjøre noe annet. Etter å ha laget mat på jobbfester har de andre sagt at jeg må få meg restaurantjobb igjen. Nå er barna litt eldre, så da var det også litt lettere for meg, forteller Günaydin som både er eier og kokk.

Da han og Muhammed, som har erfaring fra flere spisesteder i Brumunddal, bestemte deg for å åpne noe var det opprinnelig på Hjellum som var planen.

– Når vi fikk muligheten til å etablere oss i disse lokalene var det en sjanse vi ønsket å ta. Det ville blitt et helt annet konsept på Hjellum enn det vi har landet på her, forteller de.

Tøff konkurranse

Lokalisert midt i sentrum er de langt på veg omringet av restauranter, men det er faktisk ingen rene tyrkiske restauranter slik de nå altså tilbyr.

– Det er mange restauranter i sentrum og sånn sett stor konkurranse, men vi tilbyr noe litt annet. Her er det ekte tyrkisk mat tilberedt fra bunnen av med kjøtt som blir stekt på kullgrill, sier de.

Det tyrkiske kjøkken regnes som et at verdens beste og mange nordmenn har for lengst lagt sin elsk på maten derfra.

– Vi har hatt gjester som har sagt at de ikke lenger trenger å dra til Tyrkia for å få skikkelig tyrkisk mat, sier de.

Vil bli best, ikke størst

Restaurantbransjen har hatt det tøft gjennom pandemien og det å etablere noe nå kan kanskje virke som litt overmodig satsing, men Muhammed mener at koronasituasjonen ikke nødvendigvis bare er nedslående.

– Jeg tror ikke det ville vært mulig å få seg sånne lokaler i sentrum om det ikke hadde vært for pandemien. Det var en mulighet vi bare måtte gripe. Nå gleder vi oss veldig og er toppmotiverte. Vi mener at Hamar trenger en skikkelig tyrkisk restaurant og vi ønsker på sikt å bli best i Innlandet. Altså ikke størst, men bli kjent for å ha den beste maten, sier Muhammed.