Øvde på skytedrama på skole

DRAMATISK: En skytter hadde tatt seg inn på Høgskolen i Hedmark. Det utløste full politiaksjon i Hamar.

DRAMATISK: En skytter hadde tatt seg inn på Høgskolen i Hedmark. Det utløste full politiaksjon i Hamar. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nødetatene fikk testet en av de verste scenarioene man kan tenke seg: En skoleskyting midt i Hamar.

DEL

Det skulle være mest mulig virkelighetsnært for å gi verdifull kompetanse om hvordan man opptrer under og etter et skytedrama på en utdanningsinstitusjon.

Rundt klokka 10 torsdag tikket det inn melding til politiet om en bevæpnet mann som hadde tatt seg inn på Høgskolen i Innlandet, campus Hamar. Det var blitt avfyrt skudd, og elever var blitt skadet.

I tillegg hadde gjerningsmannen tatt noen elever som gisler.

På et rom hadde mannen forskanset seg med to av skolens elever.

Det ble forhandlinger og gisselfrigivelser før det hele var over ved 13-tiden.

Henrik Brustuen fikk spille gissel under øvelsen, og ble fritatt først.

– En veldig spennende og annerledes skoledag. Og det hele gikk veldig ryddig for seg, oppsummerte Brustuen om opplevelsen.

Også politiet var fornøyde:

– Det var veldig realistisk, og en veldig stor øvelse med hele 40 markører involvert; det vil si folk som fylte mange forskjellige roller. Brann, ambulanse og vi i politiet har vært inne i bildet. I tillegg opprettet kommunen evakuerings- og pårørendesenter i kulturhuset, sier innsatsleder Frode Hjulstad fra politiet.

– Har det vært nyttig?

– Veldig lærerikt med en slik fullskalaøvelse. Dette er noe vi bare har en gang i året, så det blir litt uvant med så mange folk å spille på lag med. Og vi kjenner at vi får kjørt oss litt i dag. Men dette er veldig bra, og, ja, veldig nyttig, sier Hjulstad.

Disse deltok på øvelsen: Fylkesmannen i Hedmark (øvingsutvalget), Høgskolen i Innlandet, Innlandet politidistrikt, Hamar kommune, Sykehuset Innlandet, Hamar Ambulansetjeneste, Hedmarken brannvesen, Hedmark Sivilforsvarsdistrikt og Hedmark Røde Kors.

Artikkeltags