Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus (59) er død

DØDE BRÅTT: Jan Egil Preshus har ledet Spesialenheten for politisaker siden 2005. Mandag kveld døde han brått.

DØDE BRÅTT: Jan Egil Preshus har ledet Spesialenheten for politisaker siden 2005. Mandag kveld døde han brått. Foto:

Av

Presthus døde brått av en hjertestans mandag kveld.

DEL

(Østlendingen) Det er Spesialenheten for politisaker som selv melder dette i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

«Det er med sorg vi meddeler at vår leder, Jan Egil Presthus, døde brått i går kveld av hjertestans. Vi ber om ro til å håndtere og bearbeide dette internt i organisasjonen og til å støtte hans nærmeste familie. Vi har ingen ytterligere kommentarer nå.», skriver de på sine nettsider.

Utdannet advokat

Presthus har tidligere vært rådmann på Tynset, og han bodde nå i Løten. Spesialenheten har sitt hovedkontor på Hamar.

Han har ledet Spesialenheten for politisaker siden enheten skiftet navn fra SEFO i 2005. Han var utdannet cand.jur. fra 1986 og fikk sin advokatbevilling i 1995. Han arbeidet både som politifullmektig og politiinspektør i Asker og Bærum politidistrikt mellom 1991 og 2000. Han ledet også kriminalavdelingen i politidistriktet.

Fra 2000 til utgangen av 2004 var han rådmann i Tynset.

– Dette var en veldig sjokkerende beskjed å få. Det meste stopper opp når man får en slik beskjed, sier Sp-politiker Dag-Henrik Sandbakken til Østlendingen.

TIDLIGERE ORDFØRER: For Dag-Henrik Sandbakken kom beskjeden om Jan Egil Presthus' bortgang som et stort sjokk.

TIDLIGERE ORDFØRER: For Dag-Henrik Sandbakken kom beskjeden om Jan Egil Presthus' bortgang som et stort sjokk. Foto:

– Han gjorde politikerne gode

Sandbakken var ordfører på Tynset fra 1999 til 2005. Han samarbeidet svært godt med Jan Egil Presthus.

– Det er mye å si om Jan Egil. Vi hadde et svært godt samarbeidsforhold. Han var en veldig behagelig person å jobbe sammen med. Han samarbeidet godt, var kunnskapsrik og kom raskt inn i rollen som rådmann på Tynset, sier den tidligere ordføreren.

Samspillet mellom politikk og administrasjon kan være krevende, men Sandbakken og Presthus fant tonen.

– Han la sin sjel i grundige saksutredninger og hadde en lederstil som gjorde det enkelt å samarbeide. Han gjorde oss politikere gode. Han var en god leder og en god rådmann for Tynset kommune. Han var liksom også litt vår, i og med at han bidro så positivt de årene han var på Tynset, avslutter Dag-Henrik Sandbakken, som i dag er fagsjef i KS.

Presthus har vært profilert de siste årene som aktor i saken mot tidligere politimann Eirik Jensen. Denne saken skulle starte opp igjen 14. januar.

– Helstøpt og hardtarbeidende

Knut Storberget var justisminister i Jens Stoltenbergs andre regjering, fra oktober 2005 til november 2011. Han hadde mye med Jan Egil Presthus å gjøre.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om Jan Egil Presthus sin altfor tidlige bortgang. Gjennom mange år i justissektoren, forvaltningen og politiet lærte jeg Jan Egil å kjenne som helstøpt, vennlig og hardtarbeidende. Mine tanker går til de som sto han nærmest, sier Storberget til Østlendingen.

MØTE: Justisminister Knut Storberget i møte med bl.a. politidirektør Ingelin Killengreen og leder for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus for å drøfte ulike spørsmål knyttet til pågripelse med dødelig utgang, deriblant Obiora saken. Dette er fra 2007.

MØTE: Justisminister Knut Storberget i møte med bl.a. politidirektør Ingelin Killengreen og leder for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus for å drøfte ulike spørsmål knyttet til pågripelse med dødelig utgang, deriblant Obiora saken. Dette er fra 2007. Foto:

Artikkeltags