(Østlendingen)

Fra før er broren Khalid, mor og far utvist fra Norge og sendt tilbake til Djibouti. Faren døde fem dager etter returen. Nå har de fire barna, Mubarak i Oslo, hans to søstre i Hamar og ei søster i Drammen fått tilbakekalt sitt statsborgerskap, og må også forlate landet. Vedtaket omhandler også fire barn født i Norge.

Helt grusomt

– Jeg liker egentlig ikke å snakke i mediene, men nå må jeg gjøre det fordi alt er blitt så grusomt for familien vår, sier Mubarak.

Han var på Utøya 22. juli da broren Ismail ble drept. Mubarak overlevde, men har slitt veldig psykisk etterpå.

– Jeg har gått i omfattende terapi, men har ikke greid å begynne med noe etter Utøya. Ismail og jeg løp hver vår vei. Jeg ble beskutt mange ganger, jeg så mange bli drept, men jeg overlevde, sier Mubarak.

Les også: Khalids far døde fem dager etter deportasjonen

Les også: Velger å være taus

Farløs

– Jeg kom til Norge som tiåring. Jeg har ikke noe forhold til Djibouti som de vil sende meg tilbake til. Jeg har slektninger der, men ellers ingenting. Jeg vet ikke hvordan man overlever i Djibouti. De sier jeg kan ta familien min med til Djibouti, men det kan jeg da ikke. Kona mi og dattera mi er norske. De beskylder oss for å ha giftet oss for at jeg skal få bli i Norge. Men jeg har kjent kona mi i mange. mange år. Og hvis det er pro forma, hvorfor får vi barn da? De sier jeg kan snakke med dattera mi på telefon, men hun trenger faren sin, ikke en stemme i telefonen. Og de sier at de driter i om jeg har psykiske problemer, sier Mubarak opprørt.

Les også: – Norge er blitt inhumant

Skal i retten

Han er også opprørt over at norske myndigheter skylder på at de ikke hadde oppdatert helseattest på faren før utvisningsvedtaket og utreisen skjedde.

– De hadde nok informasjon til å forstå at faren vår dødssyk. De prøver å vri seg unna ansvaret ved å skylde på at advokaten ikke sendte enda en legeerklæring, sier Mubarak.

– Men jeg og søstrene våre gir oss ikke. Vi anker og skal i retten for å belyse den store urettferdigheten, sier Mubarak Haji Ahmed.

Familiens advokat, Jostein Løken, var i Stavanger i går, men vil vurdere saken sammen med familien.

– Dette er en veldig streng reaksjon på noe besteforeldrene har gjort. Hvor mye pine er det egentlig rimelig å pålegge en familie? spør Løken.